Skaffa bankkonto i Portugal och slipp betala månadsavgift

Hej svejs alla, hur har ni det? Med mej är det bara bra!

När man flyttar till ett nytt land behöver man fixa lite praktiska saker. Som att skaffa bankkonto i Portugal, om det är dit man flyttar. Det finns flera banker att välja mellan och vilken man väljer är en smaksak såklart. Idag tänkte jag berätta om hur jag skaffade ett bankkonto utan avgifter.

Nu vill jag påpeka att jag är ingen expert på detta och att jag inte kan alla bankers rutiner utan jag kan enbart berätta om mina egna erfarenheter och det jag tagit reda på. För någon annan kan det se annorlunda ut!

Jag hade från början Santandertotta och det fungerade väl okej, men av anledningar som jag inte tänker gå in på. Så valde jag att byta bank. Min nya bank blev CreditoAgricola och jag är jättenöjd med den banken.

Månadsavgift när man har bankkonto i Portugal

Jag vet inte om alla banker har en avgift varje månad för att ha bankkonto i Portugal. Det beror säkert på en hel massa saker och kan säkert skilja beroende på vart i Portugal man är. Och givetvis beror det säkert på hur mycket pengar man har i banken, ju mer pengar, desto bättre erbjudande får man förmodligen. Men jag vet som sagt inte.

När jag hade bankkonto på Santander så betalade jag nånstans mellan 4-5 euro per månad för att ha bankkontot. Denna summan kanske jag kunde prutat bort, men inget jag gjorde eftersom jag skulle byta bank. Men när jag skaffade bankkontot så visste jag inte att det var en kostnad varje månad. Jag var ju ny i Portugal då och hade en hel massa praktiskt som skulle fixas. Var väl aningen stressad antar jag, förmodligen sade dom det när jag öppnade kontot. Nåja, det är inga stora summor det handlar om, men varför betala för något om man inte måste.

Hur som helst, så valde jag att byta bank eftersom jag till vissa delar var mycket missnöjd med Santandertotta. Men jag ska också säga att det var mycket som var bra också, alltså inte bara klagomål. Och jag kanske också ska tillägga att det var inte pga. månadsavgiften för bankkontot som var anledningen till att jag bytte bank.

Så här slipper du månadsavgiften

Ana Maria Cruz, som jag berättar om här, tipsade mej om banken CreditoAgricola när jag frågade henne om det fanns nån bank som inte tog månadsavgift. Det är så här på CreditoAgricola:

Om du sätter in 500 euro eller mer (för företag 1000 euro) och låter dessa pengarna stå kvar i banken i minst tre år så slipper du avgift för att ha bankkonto. Dock ska man vara medveten om att dessa pengarna kan du inte ta ut förrän efter tidigast 3 år och man måste ta ut dom samma dag/datum som man satte in dom. Nu kan jag inte säga om man får någon ränta på dom pengarna, men får man det så är det säkert inte så mycket. Utöver att man slapp månadsavgiften för bankkontot så fick man lite andra fördelar, rabatter osv.

Jag gillar mindre banker och när man har personlig kontakt med sin bank och det har man när man är kund hos CreditoAgricola. Iallafall i den byn jag bor i. Plus att denna bank har kontor på otroligt många orter i Portugal. Alltså inte bara i storstäderna utan även i småbyar lite överallt, se på kartan nedan vart dom har sina kontor i Algarve. Notera, tex. Albufeira där är det 6 kontor som tillhör Albuferia, tex. Ferreiras, Guia, Paderne, Olhos de Agua mfl.  När du är inne på sajten så kan du förstora och förminska kartan.

Här kommer du till startsidan på CreditoAgricola.

Här kan du se vart alla CreditoAgricolas bankkontor finns i Portugal.

 

bankkonto_i_portugal

CreditoAgricola en liten och personlig bank

Jag är mycket nöjd med den banken och dom har bankkontor i den byn jag/vi bor i så det är väldigt bra. Jag gillar små banker eftersom servicen oftast blir bäst då. Dom ringer lite då och då och frågar om allt är okej och om det är nåt man behöver hjälp med. Så det är trevligt.

Dom försökte inte heller pracka på mej en massa försäkringar, vilket en del banker gör. Jo, en försäkring ville hon sälja, men jag sa bestämt nej och hon tjatade inte på mej, så det var bra. Hon såg nog på mej att det inte var lönt, jag såg nog väldigt bestämd ut :-).

Dom har internetbank och den är enkel att förstå, dock finns den inte på engelska utan bara på portugisiska. Men när man använder webbläsaren Google Chrome så kan man högerklicka och översätta till svenska så det är smidigt. Efterhand lär man sej att navigera utan att översätta :-). Även deras app är jag nöjd med, dock är även den endast på portugisiska, men man lär sej. Så jag har inget att klaga på och personalen på banken är supertrevliga.

Om du inte redan har webbläsaren Google Chrome så kan du ladda ner den här.

Som vanligt – Detta är Mina erfarenheter och Mina upplevelser

Som vanligt, detta är Mina erfarenheter och som jag har upplevt det från två olika banker jag använt. Andra banker kan ha andra rutiner och avgifter! Och någon annan kan ha helt andra erfarenheter och upplevelser om detta!

Det var allt för idag och jag hoppas att jag kunnat ge dej någon nytta av detta när det är dags för dej att skaffa bankkonto i Portugal! Inom kort ska jag berätta om ett ställe där du kan långtidshyra över vintern för en rimlig peng plus att dom tillåter små hundar! Jag har förstått att efterfrågan på långtidshyra över vinten är stor. Men mer om det så snart jag hinner!

Ha det bra alla och var rädda om varandra! <3

Vänliga hälsningar
Kristina

Uppdaterat 6 september 2019: Jag har idag fått veta att CreditoAgricola ändrat det här med avgifter för bankkonto. Banken har ändrat detta i april i år och inget jag hade vetskap om men fick denna informationen av Ana Maria Cruz idag. Därför ska jag gå till banken och prata med dom och ta reda på vad som ändrats. När jag har gjort det så kommer jag att uppdatera här och jag ska försöka göra detta så fort jag kan.

Uppdaterat 3 januari 2020: Nu äntligen fick jag tummarna loss och gick till banken och frågade om det här med avgifter för bankkonto. Det är ganska rörigt tyvärr. Det är olika för de som är recidense (skriven) här i Portugal och de som inte är det. Sen spelar det roll hur mycket pengar som du har på ditt bankkonto. Dessutom ska det ändras längre fram i år så jag låter det vara så som det är. Vad jag vet är följande: Är du inte skriven här i Portugal så kostar det cirka 5 euro per månad men om du har ett saldo på över 10.000 euro på bankkontot så slipper du betala månadskostnaden. Men som sagt, detta kommer att ändras om några månader. Jag återkommer då!

 

4 svar på ”Skaffa bankkonto i Portugal och slipp betala månadsavgift”

 1. Hej och tack för informationen , väntar med spänning på nästa inslag , funderar stark på att leva i Portugal under ca 9 mån av året , vill gärna hyra nått i början. Mvh. Tomas..

  Svara
  • Hejsan Tomas,

   Det låter som en bra idé. Att hyra till en början är det bästa, så man i lugn och ro kan hitta sin plats där man trivs. Det är svårt att veta det innan man känner till området och landet. Jag ska göra mitt bästa för att skriva om det så snart jag kan :-).

   Svara
 2. Hej jättebra massa information toppen😊😊.
  En fråga måste man teckna livförsäkring om man lånar till bostad i portugisisk bank typ millenium?

  Svara

Lämna en kommentar