Checklista Portugal

Checklista Portugal – Äntligen har jag börjat sammanställa denna checklista så att det är enkelt att hitta den informationen man behöver. När man flyttar till Portugal är det en del praktiska saker man måste göra. Allt kommer på en gång och det blir mycket och svårt att hålla reda på allt. Vad behöver man för dokument, vad är det som gäller och tusen andra frågor.

checklista portugal flytt

Jag försöker göra denna checklista som en sammanfattning med så lite text som möjligt. Men det var svårare än jag trodde och jag hoppas att du tycker det är lättöverskådligt trots det. Nu är det så att saker och ting förändras över tid, så är det alltid. Det är ju några år sedan jag gick igenom detta och minnet sviker ibland. Så om jag har fel någonstans i checklistorna nedan eller om något förändrats, så får du gärna kontakta mej. Så ska jag uppdatera.

Denna sida uppdaterades 6 december 2020.

Kontakt mej här eller skicka ett mail till mittportugal@pm.me eller fyll i formuläret längst ner på sidan. För att lägga till något till checklistan eller för att påpeka fel i texten här på sidan. Längst ner på sidan skriver jag även in efterlysningar på sådant jag inte kan svara på men som jag får många frågor om, tex. NHR status.

Checklista Portugal är viktigt så inget missas.

Jag tror att mycket av det byråkratiska kommer att kunna skötas online i framtiden. Men det tar lite tid innan vi är där. Tills dess får vi hjälpas åt och göra det enklare för oss att få allt det praktiska gjort.

Något som är bra att veta är att det kan se lite olika ut beroende på vart i Portugal du bor. Jag skulle tro att det inte är så stora skillnader men det är bra att veta.

Som vanligt, detta är mina erfarenheter och så som jag upplevt det. Någon annan kan uppleva det på annat sätt.

Jag vill gärna ha mer tips, råd, guider på checklista Portugal. Så om det är något du vill tipsa om så kontakta mej. Så lägger jag upp det här på denna sidan om det är något som passar in här. Det ska vara så kortfattat som möjligt. Efterhand så kommer jag att fylla på med nya checklistor.

Tips och råd

För att vara på den säkra sidan. Ha med dej originalen samt en kopia av varje dokument när du ska iväg och sköta pappersarbetet hos de olika myndigheterna.

Om du är på en hemsida där det inte finns en engelsk version så rekommenderar jag att du använder webbläsaren Google Chrome. Du högerklickar helt enkelt på hemsidan och väljer översätt till svenska. Det är gratis och du laddar ner Google Chrome här.

Några tips på vägen, det kan vara bra att vara på plats när olika myndigheter/företag öppnar, gärna en kvart innan. På det viset har jag många gånger sluppit vänta i långa köer.

Att alltid ha kopior på diverse dokument med sej, tex. fiscalnr dokumentet, stjärnpappret, kopia på passet/id-handling och liknande med sej. Det är flera gånger jag har fått åka hem och hämta sådana papper. Numera ligger de i bilen så jag ska slippa åka fram och tillbaka i onödan.

Observera att saker och ting kan förändras, om du ser något som inte är uppdaterat så kontakta mej. Så att jag kan rätta till det! Det är länge sedan jag har gått igenom dessa saker och minnet sviker ibland. Det var så mycket på en gång och det är lätt att röra ihop det!

Här nedan finns checklistor som handlar om detta:

 • Skaffa fiscal nummer NIF
 • Resendensia dokumentet (stjärnpappret)
 • Byta till portugisiskt körkort
 • Skaffa Utent nummer
 • Besiktiga bilen
 • Skaffa ditt socialförsäkringsnummer
 • Samt övriga tips och råd

Listan fylls på efterhand nya checklistor Portugal läggs till.


Skaffa fiscal nummer NIF

Fiscal nummer är ditt skattenummer i Portugal, man kan säga det är som person nummer är i Sverige. På portugisiska heter det ”Número de Identificación Fiscal” – NIF-nummer. Detta skaffar du på Financa, alltså skattemyndigheten. Du behöver det när du ska skaffa bankkonto, mobilabonnemang, köpa bil, köpa/hyra bostad osv. Portal Financas hemsida hittar du här. Ta med ditt pass och gärna en räkning där din adress står. Du kan skaffa Fiscal nummer även om du fortfarande är skriven i Sverige, då ska du ha en räkning med din svenska adress eller ett personbevis. Att få Fiscal numret kostar kring 10€.


Så här får du ditt residensia dokument (stjärnpappret)

När du fått ditt Fiscal nummer så kan du gå till kommunen och skaffa ditt residensie dokument. Det heter “Certificado de registo de cidadao da uniona Europeia”. Du ansöker om det hos myndigheten ”Foreigners and Boarders Service” som finns i stadshuset. Detta certifikat är ett uppehållstillstånd och gäller i fem år, sedan ska det förnyas, vilket jag ska göra nästa år. Det kommer jag att lägga till här då.


Byta svenskt körkort till Portugisiskt

Detta görs hos IMT (Instituto da mobilidade e dos transportes I.P).

Dokument som behövs:

 • Fiscal nummer dokumentet
 • Ditt residense dokument, det med de gula stjärnorna på och det heter “Certificado de registo de cidadao da uniona Europeia”.
 • Certificate of Swedish Driving Licens – beställ detta dokument från Transportstyrelsen i Sverige.
 • Ditt pass.
 • Ditt körkort (du får inte tillbaka det).
 • Ett hälsointyg för körkort som du får hos din doktor. Notera att du måste ha ett Utent nummer för att få hälsointyget för körkort.

Du ska lämna in dessa dokument på ett IMT kontor, var dessa ligger kan du söka efter här.

Kostnad 30 euro. Du får ett tillfälligt körkort tills ditt riktiga körkort är klart. Ifall du inte fått ditt körkort innan det tillfälliga körkortet gått ut så måste du åka och förnya det tillfälliga körkortet.

Tänk på att ditt portugisiska körkort inte är en id-handling, som det svenska körkortet är. Vill du inte bära runt på ditt pass så kan du skaffa ett nationellt ID-kort hos polisen i Sverige.

Tips: Om ditt körkort är giltigt i flera år framöver så är det ingen mening att byta ut det till ett portugisiskt körkort förrän det börjar närma sej utgångsdatum. Men det du måste göra inom 2-3 månader från att du är skriven i Portugal är att registrera ditt svenska körkort hos IMT.

Här har jag skrivit om när jag bytte från svenskt till portugisiskt körkort.


Skaffa Utent nummer i Portugal

Dessa dokument behöver du:

 • Ditt fiscal dokument.
 • Passet.
 • Ditt sjukförsäkrings nummer som du fått på Seguranca social.
 • Ditt residense dokument, det med de gula stjärnorna på och det heter “Certificado de registo de cidadao da uniona Europeia”.

Du går till din vårdcentral för att ansöka om Utent nummer. Det är olika öppettider hos de olika vårdcentralerna när det gäller att ansöka om Utent numret. Detta nummer behöver du när du ska få ett hälsointyg till körkort. Men även till rabatter på vissa receptbelagda mediciner och du ska uppge detta på apoteket när du hämtar ut din medicin.


Besiktiga bilen i Portugal

Det är väldigt enkelt och fungerar ungefär på samma sätt som i Sverige. På Controlauto kan du läsa mer och även bokat tid.

Dokument du behöver ha med dej när du ska besiktiga bilen:

 • Livrete e Título de Registo de Propriedade ou Documento Único Automóvel (DUA).
 • Ficha da última inspeção – exceto na 1ª inspeção.

Översatt till svenska:

Broschyr och titel på fastighetsregistrering eller DUA-dokument.
Sista inspektionsblad – förutom den första inspektionen.

Pris för besiktning för vanlig personbil kostar €31,50.

Här har jag skrivit om när jag besiktigade bilen i Portugal första gången.


Skaffa ditt socialförsäkringsnummer

Detta socialförsäkringsnummer får du hos Seguranca social.

Notera att detta gäller för dej som är skriven i Portugal och är pensionär eller har sjukersättning. Hur det fungerar om du inte är pensionär eller sjukpensionär vet jag inte. Men någon annan vet kanske? Berätta för mej så lägger jag upp det här.

Du ska beställa blankett E121 (som även kallas S1) från Försäkringskassan i Sverige. Dessa lämnar du till Seguranca social och de handlägger ärendet och skickar brev till dej när det är klart.

När du fått ditt intyg E121 så skickar Försäkringskassan ett svenskt EU-kort till dej. EU-kortet får du alltså inte från Portugal utan från Sverige. När detta gått ut i datum så måste du kontakta Försäkringskassan och beställa ett nytt. Du får även ett intyg som ger dej rätt till vård när du är i Sverige på besök. Du får då samma vård och patientavgifter som när du bodde i Sverige. Detta intyg måste du ha med dej och även detta måste du beställa nytt när giltigheten har gått ut.

Du får vård i det allmänna vårdsystemet i Portugal

Det du får med intyg E121 är rätt till vård i det allmänna vårdsystemet i det land som du flyttar till (gäller inom EU/EES eller Schweiz). Du får alltså samma vård som portugiserna och betalar den patientavgiften som gäller i Portugal.

När du fått papperna från Försäkringskassan så går man tillbaka till Seguranca social. Du får då ditt sjukförsäkrings nummer och du kan gå till din vårdcentral och skriva in dej där. Det rekommenderar jag att du gör direkt, då får du Utent nummer också, om jag minns rätt.

När du läser denna texten om socialförsäkrings nummer så kan jag ha missat något. Det är flera år sedan jag fixade detta så det är lätt att missa något. Om du ser något som inte stämmer eller om jag missa något så hör av dej så att jag kan rätta till det.


Checklista Portugal – att förbereda inför flytten

Det finns en del saker som är bra att tänka på när du ska flytta till Portugal. De flesta behåller sitt svenska medborgarskap och du har kvar ditt personnummer även om man bor och är skriven i Portugal. Du har kvar ditt bank-id och andra saker, vilket är smidigt. Mycket kan man göra online numera. Men några saker är bra att ha koll på och fixa innan man flyttar.

BankID

Kolla så du kan få eller förnya ditt BankID även om du inte är folkbokförd i Sverige. Tex. Länsförsäkringar bank kräver att du är skriven i Sverige för att få ett nytt BankID. Men om du redan har ett BankID så kan du förnya det. Dessa regler ser olika ut för olika banker och förändras över tid, så detta är vettigt att kolla upp.

Skatteverket & Försäkringskassan

Du måste meddela Skatteverket i Sverige att du ska flytta ut. Om du har pension eller sjukersättning så ska du söka SINK-skatt (Särskild inkomstskatt för personer bosatta utomlands). Du kan ansöka om detta så fort du vet vilket datum du ska flytta. Läs mer på Skatteverkets hemsida här. Du måste även meddela till Försäkringskassan att du flyttar utomlands, här har du mer information på FK:s hemsida.

Adressändring och eftersändning

Gör adressändring och det är en bra idé att du beställer eftersändning av din post.

VIKTIGT om bilskatt på din bil i Sverige

Om du har bil kvar i Sverige men är skriven i Portugal. Tänk då på att Transportstyrelsen skickar bilskatten till den adress Transportstyrelsen senast hade. Så även om de vet du flyttat och inte bor kvar på den adressen så skickas räkningen för bilskatt dit. Det kan bli kostsamt så var uppmärksam på det.

Pass och ID-kort

Du kan förnya ditt pass eller nationellt ID-kort i Portugal på ambassaden där. Men det är dyrt, sist jag kollade så kostade det 150 euro. Enklast och billigast är det att förnya det när du är på besök i Sverige. I skrivande stund kostar pass 350kr och Nationellt ID-kort 400kr när du skaffar det hos Polisen i Sverige. Notera att du numera måste boka tid på Polisens hemsida för detta ändamål.

Anmäl ny adress till ”bilregistret”

Om du äger en bil i Portugal och du flyttar och får ny adress så måste du själv fixa detta. Jag har glömt vart jag ändrade adressen men det var en process i sej och det kostade 35 euro. Jag ska försöka ta reda på vart detta ska göras.

Testamente och juridik

Att skriva testamente kan vara klokt, min jurist Ana Maria Cruz som jag skrivit om här. Hon gav mej rådet att ha ett testamente i varje land man bor i. Detta är en smaksak men jag tycker det är vettigt. Det kostar en slant, men om olyckan är framme så är det värt hur mycket som helst. Det blir mindre krångel när man är i en situation som redan är jobbig.

Notarius Publicus i Sverige

Om du ska göra något där det krävs att du ska ha dokument som Notarius Publicus i Sverige ska intyga. Tänk då på att dessa dokument måste ha både signatur (skriven) och stämpel för att Notarius Publicus ska godkänna dessa. Det är enkelt att fixa när man är i Sverige men blir så mycket krångligare när man är i Portugal och ska fixa det. Det är nämligen så att myndigheter skickar alltid ut posten till din folkbokföringsadress, utan undantag. Och är du skriven i Portugal så måste dokumenten först till din adress i Portugal och sen skickas upp till Sverige igen. Tidsödande om man missar den där stämpeln och signaturen.

Skaffa försäkringar

Skaffa försäkringar i Portugal, det är en viktig sak att inte glömma bort. Vi glömde helt bort att teckna hemförsäkring, alltså försäkring för vårt bohag. Det ingår nämligen inte i bostadsförsäkringen. Här har jag skrivit om min försäkringsförmedlare i Portugal.

Var rädd om din hund

Har du hund som flyttar med dej till Portugal, så tänk på att där Pinjeträd finns där finns också pinjelarver som är mycket giftiga för hundar. Men även för människor, dock vet jag inte hur giftiga dom är för oss människor. Det är i februari-mars men kan variera beroende på vädret, så då ska du vara uppmärksam på dessa. Behöver du veterinär och bor i närheten av Guia? Jag fått Centro Veterinário GuiaVet rekommenderat av en god vän som är portugisiska. Jag har även bekanta som varit hos den veterinären med sin hund och de har varit nöjda. Här är en karta så du hittar dit.


Till checklistan inskickat av mina besökare

Här nedan lägger jag in tips som är inskickade av mina besökare. Detta innebär att jag inte själv har någon erfarenhet utav det som läggs in här nedan och personligen inte kan rekommendera detta. Vilket jag tycker är viktigt att poängtera eftersom bloggen normalt sett bygger på mina egna erfarenheter. Men för att göra checklistan bred så behövs fler tips och råd!

Inskickat av Urmas Lepp: Du ville ha tips på bra länkar och därför ger jag dig tipset på en, enligt min mening, otroligt bra klubb för bilägare. Den heter ACP (Auto Clube Portugal) Medlemsavgiften är ca. 100€/år för 1:a medlemmen i familjen. Frugan betalar 1/2 och då har vi lägsta möjliga premie på bilförsäkringen med en otroligt förnäm service dessutom. Vi betalar ca. 11€/månad i försäkring för bilen. Dessutom har medlemmar väldigt många andra bra förmåner så som hembesök av läkare för 10€! Många andra förmåner som man kan läsa sig till på hemsidan: http://www.acp.pt


Tips inskickat av Mikael:

Rot- och rutarbete

Går det att få rutavdrag för att flytta ett bohag från en permanent bostad till en semesterbostad i Sverige eller i utlandet?

Ja, köparen kan få rutavdrag för flytt av bohag mellan sina bostäder. Det gäller om köparen har nyttjanderätt och bostaden helt eller till väsentlig del används för boende inom EU/EES-området. Firman som utför arbetet måste ha svensk F-skatt om någon del av flytten utförs i Sverige.

Läs mer på Skatteverkets hemsida här.


Hjälp mej att lägga till min Checklista Portugal

Jag får många frågor via mail och det är lite olika saker som det handlar om. Nedan så kan du se vad jag skulle vilja ha här på checklistan Portugal. Så om du har gått igenom något utav det så kanske du kunde vara snäll och skicka din berättelse och hur du gick till väga, till mej så publicerar jag den här.

Vill du berätta hur man ansöker om NHR status?

Jag efterlyser någon som kan skriva och berätta hur du fick din NHR status. Hela processen från början till slut. Detta får jag ofta frågor om men då jag inte har sökt NHR status själv så kan jag inte svara på det. Jag har hört flera som gjort detta själv, utan några större problem. Jag har även hört flera som fått erbjudande av olika företag/personer som kan bistå dessa men till kostnader som är allt annat än rimliga. Så detta är viktigt att lägga till checklista Portugal.

Har du tagit med din svenska bil till Portugal?

Vill du berätta hur du gjorde för att ta med din svenska bil till Portugal och hur registrering och annat gick till och vad det kostade? Det får jag också många frågor om.

Tanken med Checklista Portugal var att det skulle vara lättöverskådligt och så lite text som möjligt. Detta för att det skulle vara enkelt att hitta den information man sökte. Nu blev det inte riktigt som tänkt, tyvärr. Men, det finns en del bra information och all information på ett och samma ställe. Sociala medier, forum och sådant är jättebra och där är mycket information. Problemet är att informationen ofta inte är samlad på ett och samma ställe och man får leta.

Jag hoppas att denna checklistan är till nytta för någon. Jag lägger in konktaktformuläret här nedan, så är det enkelt för dej att kontakta mej om du vill det.

Ha det bra alla! Vänliga hälsningar Kristina <3.

Translate »