Har du sjukersättning och vill flytta till Portugal?

Jag får en hel del mail från er läsare och det är så trevligt! Bland dessa mail har jag även fått frågor från personer som vill flytta till Portugal som är sjuka och har en sjukersättning. De jag varit i kontakt med visste inte att man kan ta med sej sin sjukersättning när man flyttar till Portugal eller annat land inom EU. Så därför tänkte jag berätta vad jag vet om det i stora drag. För många som är sjuka skulle må bättre i ett annat klimat än det som är i Sverige. Vilket i sin tur ger en mycket bättre livskvalitet och kanske mår man så bra att man kan jobba lite, vilket är många sjukas högsta önskan.

Flytta till Portugal och ta med din sjukersättning

Att många ålderspensionärer flyttar till tex. Portugal vet nog de flesta. Men du som är sjukpensionär kan också flytta och ta med dej din sjukpension. Det är många som har sjukersättning som inte vet att man kan flytta utomlands, inom EU och ta med sej sin sjukersättning. Dessutom finns ett fribelopp på din beskattningsbara sjukersättning med cirka 2800kr per månad. Denna summan kan förändras, vad jag har förstått så är det nytt fribelopp varje nytt år.

Även ersättning från AFA försäkring får man ta med sej. AFA försäkringen räknas som tjänstepension och det innebär att du inte behöver betala någon skatt på den ersättningen. Den blir skattefri, jag tror de gäller de första fem åren som du bor i Portugal. Därefter tror jag att man ska betala skatt på AFA ersättningen i Portugal, dock är jag mycket osäker på det. Så rent ekonomiskt så kan du bo i vilket EU land du vill och ta med dej din sjukersättning dit.

Om man är sjuk så behöver man också många gånger ha tillgång till bra sjukvård. Här i Portugal är sjukvården bra säger de jag har pratat med. Jag har bara varit i kontakt med sjukvården någon gång och inte för något allvarligt, det har funkat jättebra.

sjukersättning och flytta till portugal

Ansök om sinkskatt

Det du måste göra är att ansöka om sinkskatt hos Skatteverket. Tänk på att du måste söka både för din sjukersättning du får från Försäkringskassan samt en ansökan för AFA försäkringar. För att bli beviljad sinkskatt så får du inte ha väsentlig anknytning till Sverige och där finns en del andra regler och lagar som man måste följa (inget som är svårt eller besvärligt). När du har fått sinkskatt så betalar du 25% i skatt i Sverige och 0% skatt i Portugal.

Om du vill veta mer vad som gäller för just dej så kan jag rekommendera dej att ringa till Skatteverket och fråga, dom är väldigt hjälpsamma och trevliga. Även Sparsamskatt.se har bra tips och råd som är vettigt att ta del av. Jag vill inte gå in på alla regler och lagar eftersom jag inte kan dom och vill inte ge felaktig information om detta.

När du fått sinkskatt beviljad och du har flyttat ner så kan du få in din sjukersättning till ditt Svenska bankkonto som vanligt. Eller så anmäler du ditt Portugisiska bankkonto till FK och AFA, så skickas din ersättning dit. Det väljer du själv, men det är helt klart att föredra att få pengarna in på banken där man bor.

Användbara länkar:

Skatteverket – Skatterättsliga bosättningsbegreppet vid utvandring
Skatteverket –Sinkskatt-information  –  Sinkskatt blankett
Sparsamskatt.se – Väsentlig anknytning
Försäkringskassan – Prova att jobba när du har sjukersättning

Så, summan av det hela är att du som har sjukersättning kan ta med dej din sjukersättning och bosätta dej i Portugal. Du får lite mer att leva för pga. fribeloppet och att ersättningen från AFA är skattebefriat de första fem åren. Har du en sjukdom som gör att du mår bättre i värmen och detta klimatet är det en fantastisk chans.

Något som också är värt att nämna är att man kan prova på att jobba när man har sjukersättning. För det är ju så att om man mår bättre så vill de flesta jobba och tjäna pengar. Det är kanske inte möjligt att jobba heltid men kanske på deltid, vilket är ytterligare en fantastisk fördel.

Portugal är ett underbart land att bo i

Att bo här i Portugal och Algarve, det är helt fantastiskt, jag trivs mycket bra och det enda jag ångrar är att jag inte flyttade tidigare. Men det är en stor sak att flytta till ett nytt land och det får ta den tid som behövs, så man är helt säker på att det är detta man vill göra.

Jag trivs så bra här och det finns många anledningar till det. Portugiserna är nog världens trevligaste folk, solen, klimaten, god och billig mat och för dej som tycker om vin så är detta paradiset! Kriminaliteten är låg, visst händer här också saker men det går inte ens att jämföra med Sverige idag. Här stressar man inte så mycket som i Sverige, det är också fantastiskt skönt!

Jag kan faktiskt inte komma på några nackdelar med att bo här förutom att jag saknar min andra hälft väldigt mycket och så klart vänner och familj. Men jag är inte på andra sidan jordklotet, det tar cirka 3.5 timmar med flyg till Sverige!

Jag vill påpeka att informationen ovan är vad jag har fått veta och kan inte lämna några garantier. Allt kan förändras, jag kan ha missuppfattat eller annat, så därför ber jag dej att själv kontrollera vad som gäller för just dej. Men att du kan flytta till Portugal och ta med dej din sjukersättning, det är jag helt säker på då jag känner flera som gjort detta.

Det var allt för denna gången, har jag missat nåt så hör av dej! Ha det så bra alla trevliga läsare, vi hörs snart igen!

Vänliga hälsningar
Kristina

 

5 tankar på “Har du sjukersättning och vill flytta till Portugal?”

  • Hejsan Andreas!

   Du tänker nog på väsentlig anknytning, för att få korrekt svar så är mitt råd att ringa Skattemyndigheten i Sverige fråga dom. Lagar och regler ändras ibland och därför tycker jag det är bäst att alltid kolla direkt med de som kan regelverket.

   Svara
  • Hejsan Christer,

   Nej du behöver inte köpa en sjukförsäkring, det är en smaksak. När du registrerat dej i Portugals sjukvårdssystem så har du tillgång till den allmänna vården där och den är bra, men kan vara väntetider beroende på vart i Portugal du bor. Generellt är det längre väntetider i de stora städerna samt i Algarve.

   Hälsningar
   Kristina

   Svara
 1. Hur det är nu i portugal efter den hemska falska pandemin Covid- 19?
  Vad kostar ett normal boende ?
  Om man vill bo lantligt?

  Svara

Lämna en kommentar