Jag får många frågor om bostad i Portugal

Hej svejs alla, det var ett tag sen jag skrev något här och anledningen är att tiden inte räcker till. Det är en del kring mej/oss just nu men mer om det en annan gång. Jag får många mail från er besökare och det är väldigt trevligt. Det är många frågor och jag är glad om jag kan hjälpa till.

En fråga som är speciellt vanlig är det här med bostad i Portugal. Så därför tänkte jag berätta lite om min erfarenhet och vad jag har lärt mej. Det är också viktigt att du, när du läser detta vet att min erfarenhet gäller bostad i och kring Albufeira. Det är mina upplevelser och erfarenheter och någon annan kan uppleva det annorlunda. Bostadssituationen ser kanske annorlunda ut på andra ställe i Portugal osv. Kort och gott, detta är mina erfarenheter!

Hur hittar jag bostad i Portugal?

Det finns en mängd olika ställen att söka bostad i Portugal på. Några sajter som jag själv letar på listar jag här:

 • Era.pt
 • Olx.pt – Sveriges motsvarighet till Blocket. Här kan du hitta både köpa och hyra bostäder
 • Custojusto.pt – Som olx.pt
 • Imovirtual.com
 • Bpiexpressoimobiliario.pt
 • Remax.pt – Här finns både till salu och till uthyrning

Flera sidor är på Portugisiska och det är så klart svårt att förstå. Därför kan jag rekommendera webbläsaren Google Chrome som du kan hämta här. I denna webbläsaren kan du högerklicka på sidan och välja att översätta till Svenska, mycket användbart även om översättningen inte är den bästa. Men i de flesta fall så förstår man på ett ungefär vad där står. Vad jag har förstått så använder sej Google av översättning till Brasiliansk Portugisiska, vilket kan vara bra att veta.

När jag sitter och tittar på olika bostäder så är det oftast svårt att se exakt vart bostaden är belägen, alltså vilket område lite mer exakt. Albufeira är ganska stort och då är det ganska bra att veta lite mer exakt plats. Det gör mej ganska irriterad för jag kanske söker efter en lägenhet i ett speciellt område. Detta är säkert medvetet gjort av de som lägger ut annonsen, just för att man ska kontakta dom. Men ofta lyckas jag hitta bostaden genom att leta på Google Maps. Där kan man titta på flygbilder, kolla formen på poolen tex. eller något annat utmärkande, kanske en tennisplan i närheten eller liknande. Har man tur så kan man hitta var huset/lägenheter ligger.

Tänk på detta innan du svarar på bostads annonser

Om du ska köpa bostad i Portugal så kan det vara bra att veta att den första mäklaren du kontaktar anser att du är ”hans/hennes” ev. blivande kund. Här i Portugal har inte mäklare ensamrätt på de bostäder som är till salu, alla mäklare har alla bostäder. Dock finns det undantag där en mäklarfirma har en bostad exklusivt bara hos dom, men det är inte så vanligt.

När man ska göra ett bostadsköp så är det viktigt att ha någon som man kan lita på som kan hjälpa till med allt som behövs. För det är inte lätt att veta allt som ska göras rent praktiskt i samband med ett bostadsköp. Därför är mitt tips att kontakta en mäklare som du litar på och därefter titta runt på bostäder. De objekt som du finner intressanta ber du din mäklare att få titta på. Vem man litar på är inte lätt att veta när man inte har hunnit få kontakter i Portugal.

Jag rekommenderar Jan på Gate Advisory som jag skrev om här. Jan ger dej hjälp, tips och råd genom hela affären. Jan är mycket duktig, har många och bra kontakter och han är mycket noggrann, med hans hjälp kan du känna dej trygg, det är min/vår erfarenhet.

Vad är T1, T2 osv?

Om du har börjat leta efter bostad i Portugal så har du säkert sett att det står T1, T2 osv. i annonserna. Detta är ett annat sätt för att berätta antal rum än vad vi är vana vid från Sverige. En T1 är en bostad med ett sovrum, vardagsrum, kök och badrum alltså en tvårums lägenhet. En T2 har två sovrum, T3 tre sovrum osv. Detta kan tyckas lätt att förstå men första gången jag såg T1, T2 osv. så förstod jag inte. Så därför tror jag det är bra att nämna.

Ska man hyra eller köpa bostad?

Det är så klart svårt för mej att säga om man ska hyra eller köpa bostad i Portugal, det är så individuellt. Är man osäker på vart man vill bo eller om man har svårt att hitta den bostad som är rätt för just mej. Då är det kanske vettigt att hyra först. Men då kommer nästa fråga, är det lätt att hitta något att hyra och vad blir hyran då?

Under säsongen som är ungefär från maj till september så är det svårt att hitta något att hyra på lång tid. Så är det här i Albufeira trakten. Men att hyra över vintermånaderna är enklare. Fördelen med att hyra över vintern är att man i lugn och ro kan titta sej omkring och ta reda på vart man kan tänkas trivas. Och man kan även i lugn och ro titta på bostäder och göra upp affären om det blir något köp.

Vi valde att hyra lägenhet till en början och det var ett mycket bra beslut för oss. Nu har vi bott här ungefär ett år och nu vet vi vart vi vill bo och letar efter lägenhet att köpa. Vi kunde fortsätta att hyra men ekonomiskt sätt är det inte det bästa alternativet. För när man köper en bostad i Portugal, oavsett om det är hus eller lägenhet så har man ingen hyra så som man har i Sverige. När man har sin bostad betald, när man inte har några lån på den så har man endast driftskostnaderna att betala och sådant som fastighetsskatt och annat liknande. Så därför är det vettigt att köpa bostad om man har den möjligheten, när lånet på lägenheten är betalt så bor man verkligen billigt.

Köpa bostad med 100% finansiering

Det finns även bostäder som banken återtagit från kunder, som banken säljer. Då står det i annonserna att det är 100% finansiering och fördelaktiga villkor. Dock stämmer det sällan att man får låna 100%, vilket kan vara bra att veta om man hittar en bostad som banken äger. Har du möjlighet att betala en sådan lägenhet kontant så har du stora möjligheter att pruta rejält, det är vad jag tror och vet inte om det är så. En bank som har en del lägenheter till 100% finansiering just nu är BancoPopular.  Du kan även gå in på andra banker och söka upp deras fastighetssida och hitta bostäder dom säljer.

Ska även tillägga att jag är osäker på om man måste vara skriven i Portugal för att kunna köpa till 100% finansiering. Betalar du kontant är det nog ingen skillnad om du är skriven eller inte skriven i Portugal.

En annan sak som är värt att nämna, om du tänker investera i en bostad för att sen hyra ut. Det är, vad jag har hört, inte tillåtet att hyra ut en bostad som är belånad. Så, ska du hyra ut så måste huset/lägenheten vara betald. Det sägs att det är så, men jag är inte 100% säker.

Vad gäller när man ska köpa bostad?

Detta är ett ämne som jag inte kan fördjupa mej i speciellt mycket eftersom jag inte har kunskapen. Det jag vet är att som utlänning så måste man betala 30% kontant vid köpet. Är man skriven i Portugal som jag är så är det 20% man måste betala kontant. Därtill kommer kostnader kring köpet för stämpelskatt, advokat och annat som ska ligga på 3-5% av köpesumman så som jag har förstått det. Sen får man räkna med att ett bostadsköp kan ta lite tid, det går inte så snabbt som i Sverige så som jag har förstått det.

Hur är priserna på bostad i Portugal nu?

Jag har hört många inom fastighetsbranschen säga att priserna nu är på väg upp. Jag har själv sett det när jag kollar runt på de olika sidorna där bostäder finns till salu. Ännu är priserna bra sägs det och ett bra läge att köpa bostad i Portugal nu. Men, jag är ingen expert på det utan det är så jag uppfattar det och hört om.

Vad kostar det att hyra bostad?

Det beror helt och hållet på vart någonstans i Portugal, allt är dyrare ju närmare turistorterna du kommer. Inåt landet, en bit från turist områdena är det billigare så som jag har förstått det. Vi hyr en lägenhet och det är en T1 i en condominium med gemensam pool som har ett bra läge i en by utanför Albufeira. Vi betalar €400 per månad sedan betalar vi själva el, vatten, internet, tv, hemförsäkring. En annan som hyr en mindre T1 utan gemensam pool, en helt vanlig lägenhet alltså, betalar €420 inklusive allt (el, vatten, internet, tv).

Det är de hyror som är vanligast här så som jag uppfattat det. Men att säga att det är si och så mycket i hyra för en T2 går inte, det varierar så klart. Vad jag vet så är det svårt att hitta något att hyra på lång tid häromkring. Detta för att de tjänar mycket mer på att hyra ut på kort tid under turist säsongen.

Ska även tillägga att när vi sökte lägenhet att hyra så begränsade vi oss till en by och det hade troligtvis varit lättare om man var mer flexibel.

Vad kostar el, vatten, internet, hemförsäkring mm?

Det jag kan berätta om driftskostnaderna är våra egna, sen hur det ser ut för andra vet jag inte. Men du får iallafall en aning om vad det kan kosta för dej.

Vatten räkningen får jag varje månad och den brukar ligga kring €15.

Elräkningen får jag varannan månad och jag betalar alltså för två månader åt gången. I vintras var den väldigt hög, €150 men då använde jag ett olje element varje dag nästan eftersom det inte finns någon annan värme här. Annars brukar elräkningen ligga på €30-50, tilläggas ska att jag inte använder gas, det gör säkert någon skillnad.

Internet, tv och telefon (mobil) betalar jag idag cirka €50 för, då har jag 100 MB fiber och över 100 tv-kanaler samt ett bra mobilabonnemang och en hemtelefon som inte används alls.

Hemförsäkringen betalar vi kring €40 för ett år. Så det är helt okej priser, speciellt internet/tv/telefon är billigt om man jämför med priserna i Sverige. Ovanpå det så är servicen fantastisk.

Vi tycker inte om gas och därför har vi valt el istället och det är inte svårt att skifta till el. Nu hyr vi bara så hyresvärden var snäll och bytte ut till el istället och det var ju bra. Om gas är billigare eller inte har jag ingen aning om.

Slutord

Det är ett stort steg att flytta till ett nytt land, en del behöver lång tid på sej, andra kan bestämma sej väldigt snabbt. Min erfarenhet är att det är bra att hyra något först på längre tid, kanske 6 månader eller däromkring. Då kan man i lugn och ro se sej omkring och hitta just det stället där man känner att man kan trivas.

Något man kan skaffa sej redan innan man flyttar ner är fiscal nummer och ett bankkonto. Det är bra att ha det ordnat så slipper man tänka på det när man går vidare i sin flytt. Fiscal numret behöver man väldigt ofta, tex. när man ska teckna abonnemang, skaffa bankkonto och mycket mera. Det är enkelt att skaffa, man går ner på Financas och har med sej pass och gärna en räkning där din adress står, (elräkningar gillar dom här), sen får man sitt fiscal nummer.

Jag hoppas att du fått någon nytta av denna informationen och återigen, detta är mina upplevelser och erfarenheter. En annan person kan ha helt andra upplevelser. Kommentera gärna så att andra kan ta del av dina erfarenheter!

Sist men inte minst, läs gärna mitt tips om en bra flyttfirma till Portugal.  Bra kvalitet och riktigt bra priser som slår de flesta och en flyttfirma som är flexibel och kan hjälpa till med det mesta rörande flytten av ditt bohag!

Vill pusha på mitt tidigare inlägg där jag efterlyser ”Berätta om din Portugal flytt”. Många mailar mej med frågor och det är trevligt! Men jag har inte fått någon berättelse ännu från alla er som redan bor i Portugal. Det hade varit trevligt om någon kunde bidra med sin historia och erfarenhet till andra som hälsar på här på www.mittportugal.se.

Ha det så bra alla så hörs vi snart igen!
Vänliga varma soliga hälsningar från Kristina

 

10 svar på ”Jag får många frågor om bostad i Portugal”

 1. Som företagare tänkte jag inte på pension mm. Blir problem att leva i Sverige med låg pension. Läst din sida och tror att Portugal verkar bra. Har varit många år i Spanien med familjen. Finns nya tips?
  Varma hälsningar.

  Svara
 2. Tack för en väldigt intressant läsning. Har funderat att skaffa ett hus i Portugal inför pension eller kanske innan! Låter som en strålande idé ❤️
  Mvh Anna N

  Svara
 3. Tack för din berättelse! Vi är intresserade att flytta till Portugal och här tänkt åka ner dit och se oss omkring innan. Vi har aldrig varit där utan tanken var först Spanien men nu lutar det mer åt Portugal. Med vänlig hälsning, Carita

  Svara
  • Om du frågar mej så är Portugal ett fantastiskt bra val. Jag hoppas att ni tycker om Portugal och att det blir ert val. Lycka till! Ha en fin sommar, hälsningar Kristina.

   Svara
 4. Hej alla Portugal vänner! Har varit i landet tre gånger och älskar det! Älskar det för den vänliga befolkningen och den goda fisken! Vinet smakar bra också. Funderar på att bli där över de värsta vintermånaderna i Sverige. Vi har bott i Lissabon och Lagos/Algarve. Även sett oss omkring lite. Min kommande pension är inte stor men i Portugal har jag råd att leva.
  Hälsningar/Stellan

  Svara
  • Hej Mikael,

   Tack för komplimangen :-).

   Tyvärr har jag inget svar på din fråga, men du kanske kan kolla med kommunen eller portugiser som bor i närheten.

   Ha det bra!

   Hälsningar
   Kristina

   Svara

Lämna en kommentar

Translate »