Nu har vi köpt bostad i Portugal – äntligen!

Hej svejs alla!!

Nu äntligen har vi köpt lägenhet i Portugal. Jag tänkte att jag skulle berätta lite om hur det gick till och kanske kan någon få nåt tips inför ditt köp av bostad i underbara Portugal. Det var inte enkelt, det ska gudarna veta, men nu är det klart och det känns riktigt bra.

Att byråkratin är jobbig i länderna i södra Europa, det vet nog de flesta. När man är mitt inne i processen är det väldigt jobbigt, man undrar hur man ska stå ut. Men, det är bara att försöka tänka positivt och det är ju så, man lär sej till sist hur det fungerar. Bästa sättet att lära sej är oftast att gå den hårda vägen.

Det är ett tag sen jag skrev här och vill tacka alla er som gillat Mittportugal.se på Facebook, just nu är ni hela 93 stycken. Tack!!! Jag är inte så aktiv på Facebook och jag använder inte Facebook för privat bruk. Men du får gärna maila mej på mittportugal [@] pm.me så hörs vi där.

köpa bostad i portugal

Vi har köpt bostad i Portugal – Äntligen

Vi hyrde en lägenhet strax utanför Albufeira, det gjorde vi i ett år. Detta var ett utmärkt drag för oss visade det sej. Man lär sej området, man känner om man kommer att trivas just där och man kunde i lugn och ro se sej omkring och känna efter. Så det var mycket bra att börja med att hyra. Jag rekommenderar alla att först hyra och köpa sen, om du inte redan är ”hemmastadd”.

I mitten på februari i år hade vi tittat på en lägenhet och meddelade banken att vi ville köpa den. Just denna lägenheten ägde banken pga. byggaren som byggt huset hade gått i konkurs. Denna byggare hade två hus med många lägenheter och banken skulle sälja samtliga. Så att allt skulle ta längre tid än normalt, det förstod vi. Men att det skulle ta så lång tid som det gjorde, det var allt annat än vad vi trodde.

Bättre villkor pga. att banken sålde lägenheten

Eftersom banken ägde huset och alla lägenheter, så får man som det heter 100% finansiering. Och bra villkor för banklånet som lägre ränta, vi betalar 2% i ränta på banklånet och vissa kostnader slipper man just för att banken säljer, villkoren är helt enkelt bättre. Mycket bättre villkor än om du lånar på ”vanligt” vis när du ska köpa bostad i Portugal.

Som icke skriven i Portugal ska man lägga minst 30% kontant. Som bosatt och skriven i Portugal (som jag är) så ska man lägga minst 20% kontant. Och den bostad vi köpte var alltså så kallad 100% finansiering. Vi har betalt en del kontant men det mesta är lån på lägenheten. Värt att notera att även om det står 100% finansiering så är det sällan så, banken vill i de flesta fall alltid ha en kontantinsats. Bäst är så klart att betala allt kontant, men av flera olika orsaker valde vi att ta lån.

I början på maj fick vi besked från banken

I början på maj så fick vi besked att lånet är beviljat. Vi var inte speciellt oroliga för att få ett avslag, men tills man vet till 100% så är det lite oroligt så klart. Det var en bra dag då vi fick detta positiva besked, efter nästan tre månaders väntan.

Vi tänkte, nu äntligen så ska vi skriva kontraktet, vi hinner flytta ut från den lägenheten vi hyrde fram till den siste maj. För inte ska det ta så lång tid att skriva kontrakt, nu när allt är klart. Men ack vad vi bedrog oss.

Siste maj skulle vi vara ute från den hyrda lägenheten. Vi har ett fullt möblerat hem så det var ju tvunget att förvara detta bohag någonstans efter den siste maj. Någon datum för kontraktsskrivning fick vi inte, så det började bli lite oroligt kan man lugnt säga.

För att göra en lång historia kort. Vi lyckades, två dagar innan den siste maj, få nycklarna till den lägenhet vi köpt och vi fick tillåtelse att ställa in vårt bohag där.

flyttfirma portugal
De trevliga flyttkillarna jobbade hårt i värmen!

Vi kontaktade flyttfirman

Vi kontaktade givetvis flyttfirman vi anlitat när vi flyttade vårt bohag till Portugal. Men de kunde inte hjälpa oss att flytta bohaget eftersom den flyttfirman har sitt säte längre norrut. Men dom rekommenderade en lokal flyttfirma.

Det var Mudalgarve och dom var mycket prisvärda och dom gjorde ett fantastiskt jobb, dom var noggranna och allt funkade alldeles utmärkt.

Om vi behövt lagra vårt bohag så hade dom det alternativet också. Men vi slapp att flytta två gånger så det var tacksamt. Så dom kan vi varmt rekommendera om du ska flytta i Algarve.

Det var en välgärning, jag kan säga att jag var mycket bekymrad för vart vårt bohag skulle ta vägen. Men det löste sej och jag har fått veta att detta med att låta oss sätta vårt bohag i lägenheten trots att inget kontrakt var skrivet, det var något som banker ALDRIG brukar göra. Så det var mycket tacksamt.

Nycklarna fick jag lämna tillbaka till banken för att återfå dessa när kontraktet var skrivet. Nu var det dags att hitta någonstans att bo tills jag skulle åka till Sverige på semester. Att åka till Sverige tidigare var inte att tänka på, kontraktet måste skrivas under först.

Som en skänk från ovan så lyckades jag hitta en jättefin lägenhet inne i finaste Albufeira att hyra. Det var goda vänner som just den perioden inte hade någon hyresgäst i sin lägenhet. När dom fick höra mitt problem så erbjöd dom mej att bo i deras fina lägenhet, tusen tack, jag är så tacksam, ni vet vilka ni är :).

Byråkratin i Portugal

Givetvis ville banken ha information om vår inkomst och det var enkelt att fixa. Dock skulle dessa dokument stämplas med Apostille stämpel, fullt förståeligt. Men det jag fick veta att detta måste göras i Sverige fick jag ingen information om förrän det var försent att fixa detta innan jag åkte till Sverige på semester.

Sen fick vi anlita en advokat som skulle sköta kontrakts skrivningen, för någon datum för kontrakt-skrivningen gick inte att få. Jag hade sedan länge bokat flygbiljetten till Sverige. I tron om att allt skulle vara klart med lägenhetsköpet i slutet på juni. Men ack vad jag bedrog mej, några datum har vi inte fått under hela processen.

hyra-lägenhet-i-Portugal
Fantastisk utsikt från lägenheten jag hyrde i Albufeira. Utsikten är enorm, en bild kan inte göra det rättvist!

Det är nog så det fungerar i Portugal på ett ungefär iallafall. Så därför valde vi att anlita en advokat, för detta kunde ju ta hur lång tid som helst och jag behövde verkligen lite semester. Så jag åkte till Sverige.

Jag vet inte om det är unikt för denna banken (Banco Popular) eller om alla banker strular så här mycket. Men för oss var det, under denna långa processen, mer en regel än ett undantag att banken hade en överraskning när vi kom dit. Inga spännande överraskningar, för sådana gillar jag!

Det var jobbigt men nu har vi lärt oss detta och nästa gång (om det blir nån nästa gång) så vet och kan vi mer. Så, det är bara att se positivt på det hela, allt löser sej till sist, även om det tar tid. Man är ju van vid Sverige, där är det inte så krångligt, man får datum, man får veta vad  man behöver för dokument osv. En stor skillnad.

Kontraktet är signerat och klart – 25 juli 2017

Jag åkte till Sverige i slutet på juni och kontraktet skrevs under av advokaten den 25 juli. Så nu äntligen är det klart. Lägenheten är helt ny, ingen har bott där tidigare och det innebär att allt måste köpas och installeras. Som kyl, frys, spis, fläkt, luftvärmepump, solpaneler, el och vatten ska beställas och kopplas in, myggnät ska monteras, lägenheten ska städas och mycket mera.

Vi har goda vänner som hjälper oss med allt detta, så när vi kommer ner är allt i stort sett klart. Vi är oerhört tacksamma för att våra vänner hjälper oss med detta. Hur vi ska tacka dom är svårt att veta, men vi ska nog hitta på något :-).

Under hela denna processen hade vi hjälp och stöd av Gate Advisory. Utan deras hjälp vettetusan hur det skulle gått. Bara en sådan sak som att hitta en advokat som vet att man kan lita på är svårt. Men tack vare fantastiska Gate Advisory så behövde jag inte oroa mej för någonting. Gate Advisory är mycket noggranna och deras rekommendationer är alltså guld värda. De var snälla och hjälpsamma under hela processen, de fanns där och svarade på våra frågor direkt, tusen tack Monica och Jan, ni är fantastiska!

Sammanfattning om att köpa bostad i Portugal

Man kan väl säga så här, det var en jobbig process, det tog lång tid, många överraskningar och man såg inget slut. Men nu så här i efterhand så har ju allt löst sej till det absolut bästa. Vi har köpt en bostad i Portugal som vi kommer att trivas i. Dessutom sägs det att priserna på bostäder i Portugal är på väg upp nu och vi har nog gjort ett bra köp. Men vi ska bo där och inte sälja men det känns ändå riktigt bra att ha gjort ett klipp.

Så, du som läser detta, bli inte skrämd, detta var nog lite annorlunda än vid ”normala” köp av bostad i Portugal. Eftersom banken var ägare av lägenheten och banken hade två hus med lägenheter att sälja, så blev det nog mer komplicerat än vid ett ”normalt” köp. Om du dessutom betalar allt kontant så går det utan tvekan mycket snabbare och smidigare.

Men för dej som inte har råd att köpa kontant, du kan med fördel hitta något liknande. Men tänk på, även om det står 100% finansiering så blir det sällan så i verkligheten, banken vill i de flesta fallen ha en viss del kontant. Glöm inte heller bort kostnaderna för IMT och IC, det är skatter som man också ska betala i samband med köpet. Exakt hur mycket det är vet jag inte exakt men jag tror det ligger på 3-4% av priset på lägenheten.

Det var allt för denna gången! Ha det så bra alla och var rädda om varandra och fånga dagen! Hälsningar Kristina.

bouganvilla-i-portugal
Kolla in denna otroligt vackra Bouganvilla i full blom. Den är enormt stor, flera meter hög och den finns någonstans i Albufeira-trakten.

2 svar på ”Nu har vi köpt bostad i Portugal – äntligen!”

 1. Tycker inte på din beskrivning att det låter så imponerande krångligt. Jag köpte kontant en lägenhet med terrass vid Atlantkusten i Brasilien. Och trots kontantköpet så låter ditt elände under din pre-inflyttningstid som en resume av en dags bekymmer i Brasilien vid denna process. Vi reste dagligen trots kontantköpet till olika myndigheter under ca 3 månader.

  Bara att köpa en mikrovågsugn kontant är en hel procedur. Man köper kapitalvaror i Brasilien au credito och det är ett helt elände att köpa kontant. Det tar ofta 3 timmar. Du kan tänka dig då tiden att köpa ett helt nytt kök och allt möblemang. Vi planerar att framledes även köpa i Algarve bl.a. för att korta ner de ofta drygt 24-timmarsresorna till Brasilien.

  Om i denna beskrivning inte mycket utelämnats från din historia gör den mig inte speciellt ängslig. Bara det att i Portugal pratar ju en hel del Engelska. Det är i det närmast helt omöjligt att få tag på någon i Brasilien som ens behärskar grundskole-Engelska. Så i Brasilien är de Portugues do Brasil som gäller.

  Svara
  • Hejsan Clas-Göran!

   Oj, det var, som du skriver, ingenting mot hur det är i Brasilien. Jag har inte tagit upp alla detaljer, då hade det blivit en väldigt lång berättelse så alla detaljer var inte med. En del detaljer har jag nog också förträngt skulle jag tro :-). Men oavsett, så är det ingenting mot hur det funkar i Brasilien så som du beskriver det, en stor eloge till dej som gått igenom allt där. För oss var det en jobbig process men den är till ända nu och allt slutade bra.

   Sen måste man ha tålamod, det har jag, men inte så mycket som jag skulle behöva och ett ”aningen” för stort kontrollbehov ställer så klart till det också. Just det där att man aldrig fick några datum var jobbigt, man kunde inte planera alls, bara vänta och vänta och hoppas på det bästa.

   Ja, det är en lång resa till Brasilien och det kan vara skönt att inte ha så långt att åka men att ändå komma till ett fantastiskt land. Jag hoppas att du hittar något bra boende och ett ställe där du kommer att trivas. Du har ju redan språket, till stor del iallafall, det betyder mycket. Nu vet jag inte vad skillnaden är på Portugues do Brasil jämfört med Portugisisk Portugues?! Men någorlunda lika borde det vara kan jag gissa på.

   Lycka till med allt 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Translate »