Nu har jag besiktigat bilen i Portugal för första gången

Nu har jag äntligen besiktigat bilen i Portugal. Det var med lite oro, man vet ju aldrig om det är hur krångligt som helst eller om det är enkelt. Först hade jag tänkt att jag skulle vara lat och bekväm och lämna bilen hos ”min” bilverkstad så dom fixade det. Men nej, tänkte jag, nu ska jag inte vara lat, jag måste ju lära mej och hur svårt kan det vara att besiktiga bilen? Dessutom var det ganska dyrt att anlita bilverkstaden till besiktningen, det skulle kosta €80 totalt, inklusive besiktnings kostnaden. Så jag frågade mekanikern om det var svårt, nej sa han, du bara kör dit och besiktigar och så berättade han var besiktningen låg.

Här kan du läsa hur det gick till när vi köpte bilen.

Det var faktiskt lätt att besiktiga bilen i Portugal

Sagt och gjort, jag satte mej i bilen och körde dit. Gick in och anmälde mej, där satt en trevlig Portugisiska i luckan som kunde utmärkt engelska. För ännu kan jag bara lite Portugisiska, tyvärr. Hur som helst så behövde jag ett papper, som jag givetvis hade hemma i pärmen, duktig som jag är och har papper där jag tror dom ska vara :-). Det var det papper du ser här till vänster.

Så det var bara att köra hem och hämta det. Var cirka en mil enkel resa och detta var i augusti, närmare bestämt den 29 augusti, sista dagen för besiktningen, så klart. Men det var bara att köra och hämta det även om det tog tid, det var ju augusti och enormt mycket trafik. Väl tillbaka på besiktningen så betalade jag, det kostade kring €30, så det kostar som i Sverige.

besiktigat bilen i Portugal

Som att besiktiga i Sverige

Jag hann bara ut i bilen sen var det min tur, allt fungerade som det gör i Sverige, dom går igenom bilen. Man ska ha en triangel, samma som man måste ha i Sverige men utöver det så behöver man en reflexväst. En sådan hade jag inte i bilen, men det gjorde inget, jag fick en av dom, utan kostnad, så det var trevligt.

Lilla skruttbilen gick igenom så det var glädjande och skönt att slippa stressa med det. Men det blev lite anmärkningar som jag skulle göra vid men behövde inte köra och visa upp bilen. Det var bara småsaker så det var ingen fara. På registrerings skyltar i Portugal så är där siffror till höger, se bilden nedan. På vår bil är det 03-08 där står, där är det gult och det var väldigt slitet, det gula alltså. Det skulle också fixas, det måste vara riktigt gult, lite konstig regel men ingen stor grej. Så nu har jag besiktigat bilen i Portugal och är så nöjd och glad att det är gjort.

registreringsskylt portugal

Du kan se på registrerings skylten vilken årsmodell bilen har

Dessa siffror 03-08 betyder att bilen är årsmodell 2003 och togs ut i månad 8 det året, alltså augusti. Då, i början, när jag letade bil så var jag på en bilfirma och såg en bil som var intressant och frågade vilken årsmodell det var. Då visste jag inte att man kunde se det på registrerings skylten. Undra vad bilförsäljaren tänkte då, jaja, han fick sej säkert ett gott skratt och det bjuder jag gärna på :-).

Hur som helst, det var enkelt att besiktiga och jag ”tjänade” €50 på det. Nu när man kan se på alla bilar vilken ålder dom har så blir man förvånad. Det är många gamla bilar som rullar på gatorna, åtminstone i Algarve.

Här ligger bilbesiktningen i Albufeira

För dej som bor i Albufeira trakten så kan jag berätta att besiktningen ligger nära ZooMarine. Om du kör från Albufeira och åker på väg N125 så följer du vägen och kör förbi Algarve shoppingcenter. Sen följer du vägen och kör rakt fram i rondellen i Guia och sedan ligger besiktningen på höger sida innan du kommit fram till ZooMarine. Här hittar du kartan på GoogleMaps.

Jag hittade nu besiktningens (Control Auto) hemsida, ser ut som man kan kan boka tid och så på internet. Sen kan man tydligen beställa så dom fixar allt också. Kan vara bra att veta till nästa år, om skruttbilen håller ett år till, det återstår att se.

besiktiga-bilen-i-portugal-1

Det var allt för idag! Ha det så bra alla trevliga besökare och tack för alla ”gilla markeringar” på Facebook, trots att jag inte är så aktiv där, jag är överväldigad :-).

Vänliga hälsningar,
Kristina!

Uppdaterat 14 juli 2018: Nu är bilen återigen besiktigad, den gled igenom nästan utan anmärkning. Det som inte fungerade som det skulle var ett utav bilbältena i baksätet, men jag fick bara ett påpekande att det skulle lagas. Så det gick bra, jag behöver inte åka tillbaka men det får fixas snart och senast innan det är dags för besiktning nästa år. För, besiktningsmannen bad om att se förra årets besiktning och där var några påpekande, som var åtgärdade. Så det verkar som att dom kollar så att man gjort det dom påpekat.

Nya däck inför besiktningen

Innan vi besiktigade så åkte jag och köpte 2 nya bakdäck, för dom var ganska slitna. Dessa köpte vi på Norauto som ligger vid Algarveshopping i Guia, se GoogleMaps här. Priset för två däck monterade och klara var €93,80, helt okej pris eller hur!

Portugiserna är ju fantastiska människor. När killen höll på att byta däcken så stod jag och pratade med honom. Jag sa att jag skulle åka direkt till bilbesiktningen när han var klar. Då började han titta under bilen för att se att allt var okej, så snällt :-).

Sen därefter så åkte jag till Finacas inne i Albufeira och betalade bilskatten som denna gången kostade €56,82 för ett år. Så nu är allt det klart, bara försäkringen som ska betalas men det är inte dags förrän i augusti. Så, skönt att ha detta gjort, nu är det bara att tuta och köra :-).

Lämna en kommentar