Köpa bil i Portugal – Nu har vi äntligen köpt en bil

Hej svejs alla!

Det där med att köpa bil i Portugal var faktiskt ganska enkelt. Nåja lite svårare var det så klart, det var lite språkproblem, alla Portugiser pratar inte Engelska. Så att lära sej Portugisiska är viktigt, allt blir så mycket enklare då. Och sen gäller det att vara snabb när en bra bil dyker upp. Hur som helst, jag lyckades efter några veckors letande hitta en bil som jag ville ha. Det blev en begagnad bil för en billig peng, det räcker till oss, vi kör inte så mycket.

besiktnings papper

Köpa bil i Portugal – så här gick det

Jag, Kristina, är just nu själv här i Portugal och jag har haft hyrbil ett tag nu. Men det blir så klart ganska dyrt i längden så jag började leta efter en begagnad bil i början på oktober. För några dagar sen så köpte jag en Ford Fiesta årsmodell 2003 i hyffsat skick. Eftersom vi inte kör så mycket och för att vi ska spara ihop till lägenhets köp så valde vi att köpa en billigare bil så länge.

Jag började leta efter en bil på bilfirmor men eftersom vår bil skulle ligga i prisklassen 2000-3000 euro så insåg jag snabbt att det inte skulle vara stor chans att hitta en så billig bil på en bilfirma. Därför började jag leta efter bil som privatpersoner hade till salu.

Det är en del att tänka på när man ska köpa bil i Portugal, det är en del saker som kan vara bra att veta. Även om det inte är så svårt så kanske det kan komma någon till nytta och få veta hur jag gjorde och hur det fungerade när jag köpte bilen. Jag har kollat på Custojusto.pt och på Olx.pt och det var på Custojusto jag hittade Fiestan.

skatt och försäkring

Jag fick goda råd från våra goa grannar

Vi fick goda råd från våra goa grannar som är från England, de hade precis köpt en begagnad bil. Tack vare deras tips och råd så blev allt mycket enklare. De tipsade mej var jag skulle ordna ägarbytet på ett smidigt sätt, för det fungerar inte riktigt som i Sverige när man köper en begagnad bil. Exakt hur det går till vet jag inte eftersom jag ”slapp” det, men det är en del krångel som jag förstod det.

När jag köpte bilen så gick allt bra, jag fick papper av säljaren. Det var överlåtelse blanketten, besiktningspapperna och bilskatten. Överlåtelseblanketten skulle fyllas i och som du förstår var det inte helt enkelt, allt var på Portugisiska.

Våra grannar tipsade om en firma i grannbyn Algoz, de fixar ägarbytet för €20 och grannarna sa det var värt det. Så, sagt och gjort, jag åkte dit och dom fixade allt. Det kostade €20 för deras hjälp plus att själva ägarbytet kostade €55. Så totalt €75 kostade ägarbytet alltså, ganska mycket pengar alltså.

Skatt och försäkring på bilen i Portugal

Denna firman sålde försäkringar också så jag passade på att försäkra bilen samtidigt. Det blev en trafikförsäkring enbart, jag tycker det räcker på en så gammal bil. Denna kostade €175 för ett år, exakt vad den innehåller vet jag inte. Dock frågade jag om det fanns något jour nummer man kan ringa om bilen går sönder. Det fanns det och det kostade inget om man utnyttjade denna tjänsten.

Uppdaterat 29 mars 2021 angående försäkringar:

Numera tecknar jag ALLTID alla försäkringar hos AMC Seguros i Algoz. Hos dom får jag de bästa försäkringarna, till de bästa villkoren och bästa priserna. Om något händer så jag måste utnyttja försäkringen så kontaktar jag AMC så fixar dom allt, helt utan kostnad. Så mitt råd är att teckna försäkringarna där och inte göra det via banken, bilförsäljare eller andra. Du kan läsa mina erfarenheter om AMC Seguros här.

köpa-bil-i-portugal

Det var bra, eftersom det är en äldre bil så är det svårt att veta hur bra den egentligen är. Så, blir jag stående någonstans så kan jag bara ringa, dygnet runt, det känns bra. Jag ska nämligen ge mej ut på en långtur i november och hälsa på våra goa Svenska vänner som bor 35 mil norr ut. De som vi delade container med när vårt bohag skulle fraktas till Portugal.

Bilen var besiktigad i augusti i år så det var bra, nästa besiktning är ett år senare, alltså augusti 2017. Den gick igenom besiktningen utan anmärkning som jag förstår det när jag läser besiktningspappret. På besiktningspappret så är det en liten del som man ska ta av och sätta i framrutan på bilen. Detsamma gör man med bilskatten. Så på framrutan sitter dessa två små lappar. Eftersom bilen var besiktigad så var skatten också betald till nästa år i augusti. Bilskatten för denna bilen är €55 för ett år, så det var inte alls dyrt om man jämför med vad det kostar i Sverige.

Att köpa bil i Portugal var ganska enkelt ändå

Det var inte så svårt och krångligt att köpa bil i Portugal. Men nu hade jag tur att våra grannar precis hade köpt bil och visste vart man skulle vända sej för att fixa ägarbytet och så. Annars hade det blivit lite svårare men det hade fixats också men det hade tagit lite mer tid. Nu köpte vi en begagnad bil av en privatperson, om du ska köpa en bil hos en bilfirma så antar jag att de fixar allt pappersarbete.

visitkort

Jag har hittat en bra bilverkstad

När jag köpt bilen så åkte jag till en bilverkstad (som också säljer bilar) här i byn och bad dom byta oljan. Tänkte att det var lika bra att göra det, sen kollade han vatten och lite annat. Totalt kostade det €36 och det var ett rätt okej pris för det tycker jag. Du bor kanske också här i närheten, så här är bilfirmans hemsida: Loja Auto.

Mekanikern tyckte att motorn gick bra och var en helt okej bil. Men vi får se, man vet aldrig, allt kan hända med en begagnad bil, det är bara att hålla tummarna och hoppas man gjort ett bra köp. Bilen var inte så jättedyr, så om något händer är det inte hela världen. Men då börjar biljakten på nytt igen, det slipper jag gärna haha.

Hur som helst, de på bilverkstaden var supertrevliga och verkar vara duktiga, det känns bra att hittat ett ställe om bilen går sönder. Har några goa Svenska vänner som också anlitat dom tidigare och dom är mycket nöjda.

Besiktningspapper och andra dokument

Jag lägger in lite bilder på bilen, besiktningspapper och lite sånt så du kan se hur dom ser ut. Har du någon fråga eller något tips om bilköp i Portugal, så får du jättegärna höra av dej, antingen i kommentarsfältet eller skicka iväg ett mail.

Nu är det den 27 oktober, klockan är 21.00 och temperaturen är 22 grader, helt underbart :-). Må väl alla och var rädda om varandra! Varma hälsningar från Kristina på www.mittportugal.se.

Uppdaterat oktober 2017: 

Nu har vi ägt bilen i cirka ett år och det var dags att åka och besiktiga. Här har jag skrivit och berättat hur det går till att besiktiga bilen i Portugal. Det var enkelt så det var ju skönt!

Uppdaterat 18 maj 2019:

För ett tag sedan hände något med vår lilla bil, det lös en lampa i instrumentpanelen och jag körde till vår bilmekaniker. Dom kollade via datorn och det visade sej att motorn var slut och gick inte att laga. De rekommenderade att byta motor. Då bilen var gammal och hade repor redan då vi köpte den, alltså utsidan var inte så snygg och bilen var ju inte jättegammal men långt ifrån ny. Så beslutade vi att försöka hitta en annan lite nyare bil och det gjorde vi ganska snabbt.

I tre år hade vi bilen

I tre år ungefär hade vi denna bilen och den hade gjort sitt med tanke på vad den kostade när vi köpte den. Det hade som sagt gått att byta motorn, det hade kostat en slant och billigare än att köpa en annan bil. Men vi tyckte det var dags att byta upp oss lite.

Vi hittade en bil på en bilfirma som heter ManobraMaxima som ligger här, alltså ut med N125 nära Algarve shopping center. De tog vår bil i inbyte och vi köpte en nyare bil från 2013 som endast gått 4000 mil. Det var enkelt och dom skötte allt praktiskt med ägarbyte och sådant, det var rätt så skönt att slippa det denna gången.

Jag tyckte de verkade ärliga och reko och allt fungerade bra, men bilhandlare är alltid bilhandlare. Om du ska köpa bil och åker dit, så fråga efter Alexandre, han är trevlig och pratar bra engelska, hälsa från Kristina om du vill! ManobraMaximas hemsida hittar du här.

5 svar på ”Köpa bil i Portugal – Nu har vi äntligen köpt en bil”

  • Hejsan Anne,

   Tack för komplimangen :-).

   Jag vill inte dela med mej av priset på den ”nya” bilen, det är lite för privat, jag hoppas att du förstår!

   Hälsningar
   Kristina

   Svara
   • Hej Kristina!

    Har tänkt bo i Portugal under tre månader och fundera på att köpa bil från en bilhandlare i Lagos.

    Frågan är kan jag få ägarbevis, skriva försäkring och betala vägskatt och besikta bilen i Portugal?

    Avregistrera bilen när jag åker till Sverige och ställa på den vid återkomst till Portugal igen.

    Svara
    • Hejsan Per,

     Jag skulle tro att bilhandlare hjälper dej med ägarbevis, försäkring. Vägskatten betalar du via Financa. Du får själv gå in och kolla summa och betalningsuppgifter för vägskatten. Möjligen kan bilhandlaren hjälpa dej med det också.

     Som jag har förstått det, jag är alltså inte helt säker, så kan du inte avregistrera bilen men jag är som sagt osäker på det. Jag skulle tro att bilhandlaren har korrekt svar på den frågan.

     Lycka till!

     Hälsningar
     Kristina

     Svara
 1. Hej.
  Jag har en lägenhet i Portugal som jag besöker 3-5 ggr per år. Det blir ganska dyrt med hyrbil varje gång. Jag undrar kan man köpa en svensk bil. Köra ner den till Portugal och låta den stå där hela tiden? Ska man då ha försäkringen skatten mm i Sverige? Kan man besikta en svensktillverkade i Portugal?
  Tacksam för svar
  Janne

  Svara

Lämna en kommentar

Translate »