Nu har jag bytt från mitt svenska körkort till portugisiskt körkort

Hejsan alla trevliga besökare! Idag handlar det om portugisiskt körkort! Har ni det bra? Med mej är det bara fint, jag har ännu en gång gått igenom lite portugisisk byråkrati. Förvånansvärt enkelt denna gången. Man förbereder sej nästan på det värsta och när det går bättre än väntat så är det helt fantastiskt!

Jag har skaffat mej ett portugisiskt körkort. I skrivande stund så har jag ännu bara ett provisoriskt körkort men så fort jag fått det ”riktiga” körkortet så uppdaterar jag och skriver om det längst ner på sidan.

När du läser min berättelse så ska du tänka på att det kan se olika ut för olika delar av Portugal. Jag bor i Algarve och det är det jag utgår från när jag berättar om detta här. Som alltid, någon annan kan uppfatta det annorlunda osv. Detta är min berättelse och så här gjorde jag.

Portugisiskt körkort i Beja

Så här gjorde jag när jag bytte till portugisiskt körkort

Vad är det då som gäller när man ska byta till portugisiskt körkort? Till att börja med så ska du ha i åtanke att jag har endast B körkort, alltså bara för bil. Det kan vara andra regler och krav om du har fler behörigheter på ditt svenska körkort.

Mitt svenska körkort går ut år 2023, så det kändes kanske inte som jag behövde byta ut det just nu, lite tidigt kanske. Men jag tänkte, det är lika bra att få det gjort så kan jag bocka för det i ”att göra listan”. Jag har hört någonstans, minns tyvärr inte vart det var, att man måste byta ut sitt svenska körkort inom 3 år efter man blev recidense här. Jag har frågat på några ställe men det verkar vara svårt att få ett klart och tydligt svar. Troligtvis gäller det om du är medborgare i ett land utanför EU. Förmodligen skulle jag kunna nöja mej med att registrera mitt svenska körkort här och inte förnya förrän strax innan det går ut. Men eftersom jag inte är 100% säker så var lika bra att skrida till verket och nu är det äntligen klart.

Glöm inte att registrera ditt svenska körkort i Portugal

Man måste registrera sitt svenska körkort i Portugal inom en viss tid. Exakt inom vilken tid vet jag inte men det är några månader det handlar om. Hur som helst, jag har inte registrerat mitt svenska körkort och jag har varit recidense här i snart tre år. Jag fick inga frågor eller påpekande om det när jag lämnade in för körkortsbytet på IMT. Så, det verkar inte vara hela världen att inte registrera körkortet men jag vet inte vad som händer om man blir stoppad av polisen och behöver visa körkortet.

Du byter ut ditt körkort på IMT som är motsvarigheten till svenska Transportstyrelsen. Du hittar IMT hemsida här.

För att byta ut mitt svenska körkort till ett portugisiskt körkort hade jag följande dokument med mej till IMT:

 • Fiscal nummer dokumentet
 • Ditt recidense dokument, det med de gula stjärnorna på och det heter ”Certificado de registo de cidadao da uniona Europeia”.
 • Certificate of Swedish Driving Licens – detta dokument är ett bevis på att du klarat körkortsutbildningen. Du kontaktar helt enkelt Transportstyrelsen i Sverige och förklarar din situation och ber dom skicka detta certifikat till dej.
 • Ditt pass
 • Ditt körkort, vilket dom tar ifrån dej och du får inte tillbaka det, hmm.
 • Ett hälsointyg för körkort som du får hos en doktor. Du får ett dokument från doktorn plus att detta sker elektroniskt så IMT får detta online. Men du måste ha med dej pappers dokumentet också.

Dessa dokument ovan hade jag med mej och det räckte. Jag hör många som åker fram och tillbaka till IMT, varför de gör det har jag ingen aning om och det finns säkert flera olika anledningar. Men vad jag vet är att du måste ha alla dokument med dej för att kunna gå vidare. Så kolla extra noga så du får alla dokument som behövs.

Någonstans läste jag att man även måste ha med sej original dokumenten för att skaffa portugisiskt körkort. Så för att vara på den säkra sidan hade jag samtliga dokument i original. Och även en kopia utav samtliga dokument ovan. Det är alltid bättre att ta med sej för mycket än för lite. Så ta med kopia på allt, inklusive pass och körkort. Nu behövde jag inte visa originalen men hade jag inte haft originalen med hade jag väl fått göra det kan jag tänka mej :-).

Imt beja portugal
Här är ingången till IMT i Beja.

Var finns IMT i Portugal?

Det finns flera IMT kontor i Portugal och du kan, vad jag har förstått välja vilket kontor du vill gå till. Jag bor som sagt i Algarve och närmsta IMT är i Faro. Dock är det just nu många britter som måste byta ut sina körkort till portugisiskt körkort innan den siste mars pga. Brexit. Om det är därför det är överbelastning och mycket långa köer på IMT i Faro vet jag inte. Men jag fick vet av flera olika personer att de endast delar ut 40 biljetter per dag på IMT i Faro. Vilket innebär att man måste vara där tidigt på morgonen för att stå i kö så man förhoppningsvis får en biljett. Att stå i kö i flera timmar är inget jag är speciellt förtjust i och det är säkert inte du heller.

Så jag gick till en körskola i Albufeira och frågade om jag kunde åka till ett annat IMT kontor. Denna hjälpsamma och trevliga kvinna som också heter Kristina, på Infante de Sagres körskola. Hon ringde upp IMT i Beja och frågade om jag som bor i Algarve kunde köra dit och förnya mitt körkort. Och det kunde jag och det gjorde jag.

Jag fick rådet att åka tidigt, så att jag var i Beja när dom öppnar klockan 09,00, dock blev vi lite sena eftersom vi körde lite fel och vi fick leta parkeringsplats ett tag. Så vi var där 09,30 och det var två personer före mej, vi väntade kanske 20 minuter sen var det vår tur. Det hela tog 5-10 minuter sen var det klart. Foto togs i en webbkamera och det blev givetvis förfärligt fult haha. Nu har jag ingen aning om det alltid är så korta köer på IMT i Beja men jag skulle tro det. Det är hur som helst säkert kortare köer än i Faro.

Här ligger Beja (karta). IMT ligger i samma byggnad som GNR och byggnaden är denna (karta). I nummer automaten i Beja så ska du välja T för nummerlapp.

Jag slapp stå i timslånga köer – vilken lycka

Det var en stor lättnad att slippa stå i kö i flera timmar, det gick så smidigt och enkelt. Det var en bit att köra, cirka 25 mil tur och retur, men det var trevligt att komma ut och se sej omkring lite. Beja är en mysig stad dessutom! Sen gissar jag att det blev många timmar sparade trots den långa bilturen norrut. Våra vänner som bor i centrala Portugal säger att där är det inte alls så mycket köer på olika myndigheter och sådant. Så bor du inte i Algarve eller Lissabon så behöver du troligen inte vänta i oändliga köer när du ska byta till portugisiskt körkort.

Det kostade 30 euro för körkortet på IMT. Jag fick ett tillfälligt körkort som gäller i två månader. Jag frågade hur lång tid det skulle ta tills jag får det ”riktiga” körkortet och hon svarade att det tog lång tid, 1-2-3 månader. Så nu är det bara att vänta, de skickar körkortet i ett rekommenderat brev. Om det inte kommit innan det tillfälliga går ut får jag troligtvis åka dit och förlänga det.

Här på www.europa.eu kan du hitta lite information om att förnya körkort.

Åsa som driver bloggen www.bortugal.se har skrivit om sin upplevelse av att byta till portugisiskt körkort. Åsa med familj bor i Lissabon trakten och kan vara bra att veta hur det fungerar där.

Detta kom jag på i efterhand

När jag fick mitt provisoriska körkort, så tittade jag inte så noga på vad det egentligen stod på det. Jag såg mest fotografiet på mej själv och det var inte det bästa om man säger så. Väl hemma så såg jag att adressen på det tillfälliga körkortet var fel. Det var min gamla adress, jag har ju flyttat en gång här i Portugal. Detta beror troligen på att min gamla adress står på mitt ”Recidensia papper”, alltså det med de gula stjärnorna. Jag har inte haft en tanke på att ändra adressen där. Men på övriga dokument är adressen helt korrekt och även i alla register osv.

Så, jag blev lite orolig att jag måste åka tillbaka till IMT i Beja för att rätta till detta. Och kanske även åka och fixa rätt adress på ”Recidensia pappret”. Det skulle säkert ta sin tid. Men så hittade jag en email adress till IMT i Beja, scannade in mitt tillfälliga körkort och bifogade det i mailet. Jag förklarade situationen och hoppades på svar. Jag fick svar dagen efter och dom rättade till felet, så som jag förstod det. För på portugisiska körkort har man tydligen med adressen också. Så, om du får ny adress så måste du även ändra det på ditt körkort. Uppdaterat: Enligt Urmas som skrivit i kommentarsfältet nedan, så har de numera tagit bort adressen på körkorten. Det var ju en god nyhet!

Inom några år har dom förhoppningsvis förenklat processen och man kan förhoppningsvis sköta detta online.

Det gick smidigare än jag trodde att byta mitt körkort

Som sagt, byråkratin i Portugal är inte som man är van vid från Sverige. Men jag börjar vänja mej nu och även om det bitvis kan vara kämpigt så får man se positivt på det hela. Dels lär man sej något nytt och nästa gång så vet man hur man ska gå till väga och det blir bra mycket enklare då. Sist men inte minst, visst, många gånger är byråkratin är jobbig i Portugal, men fördelarna med att bo och leva i Portugal överväger med RÅGE, utan tvekan. Bara att få bo och leva här är helt fantastiskt :-).

Jag uppdaterar detta inlägget så fort jag har fått mitt körkort, får hoppas att det inte dröjer alltför länge.

Uppdaterat 12 maj 2019: Jag har ännu inte fått mitt körkort, det verkar ta väldigt lång tid, troligen pga. Brexit. Jag lämnade in det den 20 februari och nu är det den 12 maj, så det är snart tre månader. Mitt tillfälliga körkort gick ut den 21 april och därför var jag tillbaka i fina Beja några dagar innan och fick det förlängt till den 30 juni och det kostade inget. Handläggaren som var mycket trevlig och hjälpsam sa att hon lovade att innan den 30 juni har jag mitt körkort, så det får jag hoppas på! En god vän åkte med mej till Beja då han skulle registrera sitt körkort, allt som allt tog det max 30 minuter på IMT den dagen. Snabbt och smidigt!

Uppdaterat 16 maj 2019: Igår, den 15 maj så ringde brevbäraren på dörren och hade mitt körkort för leverans. Äntligen, lång väntan, det har tagit nästan tre månader, men bättre sent än aldrig :-). Något jag kom på nu var att jag har inget id-kort och det lär jag behöva de gånger jag besöker Sverige, för i Sverige kan man nuförtiden knappt göra något utan att man ska legitimera sej. Så som jag förstått det så funkar inte mitt portugisiska körkort som legitimation. Jag har visserligen passet som id handling men att släpa runt på det har jag ingen större lust med om jag inte behöver. Så jag får gå till Polisen när jag kommer till Sverige nästa gång och ansöka om ett nationellt id-kort. Man måste boka tid hos Polisen, här kan du läsa mer om det.

Slutet gott – allting gott, skönt att detta är över :-).

Ha det så bra och hoppas att någon får någon sorts hjälp av min erfarenhet. Återigen, detta är mina upplevelser och det kan se ut på något annat sätt för någon annan.

Soliga hälsningar
Kristina

 

21 svar på ”Nu har jag bytt från mitt svenska körkort till portugisiskt körkort”

 1. Roligt att läsa din blogg, vi funderar också på att flytta till Algarve trakten, några minuter utanför Tavira. Jag återkommer till dig med fler frågor gällande kontajner, lite närmare vår flytt. Tack för fantastiskt nyttiga inlägg!!

  Svara
  • Hej Lana, tack för de fina komplimangerna, de värmer 🙂 Härligt att ni funderar på att flytta hit, till finaste Portugal :-). Du får gärna höra av dej på mailen (mittportugal@pm.me) om container och/eller om du har frågor så ska jag försöka svara så gott jag kan!

   Svara
 2. Hej Kristina!

  Jag som är en svensk pensionär och permanent boende i Portugal sedan hösten 2014 blev också tvungen att byta ut mitt svenska körkort mot ett portugisiskt. Detta gjorde jag förra året. Jag åkte till IMT i Santarem och det gick också förvånansvärt smidigt. Läkarintyget fixade dom på en bilskola, trots att jag inte hade något annat ärende till dom, till ett rabatterat pris av 25€.
  Det svenska körkortet måste registreras, som du ju också skrev, inom 3 månader efter det att man har blivit fast boende här. Att man däremot måste byta ut körkortet om man flyttar stämmer inte längre då ens adress inte längre står på körkortet. Tidigare så var det på detta viset.
  Jag som snart är 69 måste förnya körkortet vart annat år, men detta går tydligen mycket enkelt då man kan besöka kommunkontoret och be dom fixa detta. Men ett nytt läkarintyg behövs varje gång.
  Ha det gott och tack för en bra blogg.

  Urmas Lepp
  Correeira
  Lamas/Cadaval

  Svara
  • Hejsan Urmas!

   Det var trevligt att höra att ditt körkortsbyte gick smidigt och att du fick hjälp med läkarintyget på körskolan. Det var ju goda nyheter att dom tagit bort adressen på körkortet så man slipper byta körkort om man skulle flytta.

   Tack för komplimangen, den värmer :-).

   Ha en fin vecka!

   Hälsningar
   Kristina

   Svara
  • Hej och tack för en bra blogg!

   En fråga till dig Urmas.

   Gällande att registrera körkortet.
   Vad kräver IMT för att få det gjort?

   Jag har nämligen tidsnöd och funderar på att bara registrera körkortet om det är en lättare process än att byta ut det?!

   Svara
   • Hej!

    Om jag inte minns alldeles fel så behövdes ingenting mer än att visa upp det svenska körkortet för att få det registrerat. På nya kontoret för IMT i Santarem var dom väldigt hjälpsamma.
    /Urmas

    Svara
 3. Tack för bra information! En fråga, får du köra utomlands med ditt provisoriska körkort?

  Hälsningar
  Bertil

  Svara
  • Hejsan Bertil.

   Ja, det var en bra fråga, så långt har jag inte tänkt eftersom jag är i Portugal. Men jag skulle tro att det skulle fungera, men man vet aldrig och bäst att ta reda på fakta om det. Här finns kanske någon som läser din fråga här som har fakta om det?

   Det är viktigt att sånt blir rätt, det kan nog ställa till en del problem om man inte håller sej till lagar och regler.

   Hälsningar
   Kristina

   Svara
 4. I och med att man har lämnat ifrån sig sitt ”ordinarie” körkort och fått det preliminära körkortet i väntan på det permanenta, så gäller självklart det preliminära fullt ut. Detta preliminära körkortet är ju faktiskt det enda man har under de max 3 månader som det tar att få sitt permanenta hemskickat till sig.

  Svara
  • Det är ju bra att de har en maxgräns på hur lång tid det tar att få sitt körkort hemskickat, det visste jag inte, var har du läst det? Frågan är om IMT håller den gränsen? Speciellt just nu när alla engelsmän måste byta ut sina körkort, då är det kanske längre väntetider?

   Jag väntar fortfarande på mitt körkort, men det har ”bara” gått 1 månad och 9 dagar sedan jag var på IMT! Fick veta av en portugisisk vän att det tar 2 månader (just nu) om man varit på IMT i Beja.

   Ha det fint!

   Svara
 5. På IMT så sa dom att det normalt tar max 3 månader (alltså ingen bergfast maxgräns!), men om det inte har kommit så får man åka tillbaka dit och få ett nytt provisoriskt körkort. Detta skriver dom ut direkt. Alltså inga problem. Men självklart så är det ju inte så kul att behöva åka tillbaka till IMT och köa igen för något som borde ha gått smidigare och utan denna långa väntetiden. Mitt körkort kom i alla fall innan dessa tre månader hade passerat. Jag ansökte om mitt körkort i Santarem där dom har en alldeles förträfflig och ny IMT.
  Hoppas att du får ditt snart.

  Svara
 6. Det provisoriska körkortet är endast giltigt i Portugal,

  Jag hade planerat besöka Sverige i fjol, medan jag väntade på det nya portugisiska körkortet.

  Det gick inte att få ut en hyrbil genom att visa upp det provisoriska.

  Enligt IMT skulle det provisoriska tillsammans med ett internationellt körkort gälla inom Europa.
  Jag fick inte detta bekräftat av vare sig Trafikverket eller polisen i Sverige.

  Hyrbilsfirmorna accepterade inte det provisoriska tillsammans med internationellt körkort-

  Svara
 7. Hej Kristina!

  Hur har det gått? Har du fått det nya körkortet? Hur länge dröjde det i så fall för dig?

  Ha de gott.

  Urmas

  Svara
  • Hej Urmas, jag har fått mitt körkort, det tog nästan tre månader, jag har uppdaterat det i inlägget så där hittar du mer info om det :-).

   Hälsningar
   Kristina

   Svara
 8. Hej Kristina, hoppas du fortfarande läser här.

  En undran, klarar man sig med engelska på IMT I Bejai, bra att veta innan man åker dit från Algarve.

  Hälsning
  Håkan Lundqvist

  Svara
  • Hejsan Håkan,

   Första gången jag var där så var det en trevlig dam som inte kunde engelska men vi kunde förstå varandra. Den andra gången jag var där så var det en annan trevlig dam och hon kunde engelska. Jag tror det går att göra sej förstådd även om man inte kan portugisiska. Lycka till 🙂

   Hälsningar
   Kristina

   Svara
 9. Hej, jag försöker hjälpa en vän från Brasilien som bott i Sverige i 3 år, hon jobbar & nu vill hon ta körkort. Hon får ha tolk på själva teoriprovet – men det som är tufft är att läsa på körkortsteorin inför provet på svenska.
  Ringde Trafikverket & frågade om dom visste om Portugals trafikregler liknar dom vi har i Sverige – men ingen visste.
  Jag tänkte att jag skulle kunna köpa en portugisisk teoribok åt henne – så det blir lite lättare att ta körkort.
  Mvh Kicki

  Svara
 10. Vi har kollat med polisen i Sverige och de svarar att det tillfälliga gäller i Sverige tillsammans med godkänt id, men ditt ordinarie körkort måste vara giltigt fortfarande. Polisen kan då kolla på sin data och få det bekräftat att det finns ett giltigt i Sverige. Kan tänka mej att det är svårt med hyrbil för de har ju inget att kontrollera mot.
  Mvh
  Claes

  Svara
 11. Bytte till portugisiskt körkort när jag skrev mig i Portugal. Var på IMT I Faro. Precis innan coronan. Så det gick snabbt och smidigt.
  Nu skulle det gamla förnyas feb 2022. Ska resa i Sverige och behöver uppdaterat kort.
  Fixade läkar & optikerintyg.
  Gick till Balcao Unico i Portimao.
  Blev ca 2 timmar i kö utanför. Den person som hade hand om körkort var på lunch.
  I hallen vi kunde se från gatan ca 25 personer med armarna i kors bakom plexiglasen.
  Till slut min tur. En äldre dam tog emot.
  Jag kan inte portugisiska och hon inte engelska. Men som tur var satt det en portugisisk kvinnlig kund i båset bredvid som översatte.
  Portugisiska kvinnor kan vara djäkligt otrevliga. Tittar på en som man tänker ta deras jobb ifrån dom. Sura och tvära
  Kvinnan som skötte mitt ärendet var otroligt otrevlig.
  Nu vet jag inte när det nya körkortet kommer. Ska till Sverige i Maj och ska köra bil. Men jag får väl visa det gamla så länge.
  Med så mycket människor från olika länder i Portugal, varför har man inte en person på en viktig post som pratar engelska?

  Svara

Lämna en kommentar