Livförsäkring i Portugal när du ska låna till bostad i Portugal

Hejsan alla! Hoppas att allt är bra med er. Med mej är det bara bra!

Idag tänkte jag skriva om livförsäkring i Portugal. Jag har funderat fram och tillbaka om jag ska skriva om detta eller inte. Detta eftersom det inte är något som är speciellt kul att skriva om, det är till en del negativt och jag vill ju vara positiv :-).

Men jag landade i att jag skulle skriva om detta trots att det inte är något positivt. Det är ju faktiskt så att denna bloggen är till för att berätta om mina erfarenheter.

Jag vill redan nu påpeka att detta är mina erfarenheter, det är så här jag uppfattar det och någon annan kan uppleva det på ett helt annat sätt. Jag vill även säga att jag inte kan lagar och regler om detta utan det är just mina egna erfarenheter och inget annat.

Något som också är viktigt att poängtera, detta handlar om mej och en annan person som jag väljer att inte nämna vid namn. Vi båda är skrivna i Portugal. Det är troligtvis annorlunda om du är skriven i Sverige. Det finns många varianter, detta jag skriver om gäller om du är skriven i Portugal och lånar pengar i en portugisisk bank och enbart mina egna erfarenheter av detta.

skaffa livförsäkring i portugal

Livförsäkring i Portugal när du ska låna till bostad

När man ska köpa bostad i Portugal så behöver du kanske låna pengar för att köpa din bostad. Om du är skriven i Portugal och ska låna pengar i portugisisk bank så kräver de i de flesta fall en livförsäkring. Jag kan inte säga om det är ett krav eller om det bestäms från bank till bank.

I mitt/vårt fall så tog vi lån på vår bostad vi köpte, banken krävde en livförsäkring för att bevilja lånet. Detta visste jag om i god tid, vad jag inte visste var priset på försäkringen. Men man tänker ”svenskt” och litar på banken, det gjorde jag iallafall. Dock var jag tvungen att åka till Sverige, detta visste bankkvinnan om och dagen innan jag skulle åka så meddelade hon mej om priset för livförsäkringen, 97 euro i månaden. Jag fick en chock, men jag hade ingen möjlighet att ordna en annan livförsäkring på en dag. Så här i efterhand förstår jag att det var helt enligt ”planen” från banken, att dröja med att meddela priset på försäkringen.

Det hela slutade med att jag fick betala den här försäkringen i ett antal månader. Ana Maria Cruz hjälpte mej att hitta en livförsäkring som kostade kring 33 euro i månaden. Alltså en stor skillnad, kring 64 euro per MÅNAD, det är mycket pengar. Denna försäkring godkände banken så det kändes bra, men vägen dit var lång. Banken var väldigt långsam och till sist blev det så att Ana Maria skrev ”complain” till banken. Och efter det så avslutades den ockerdyra livförsäkringen och den mer rimliga trädde i kraft. Numera har vi betalt lånet på vår bostad och behöver ingen livförsäkring i Portugal för det ändamålet.

Notera: Detta gäller endast när man ska låna pengar till bostad och inget annat! Det handlar alltså INTE om lån till bil, privatlån eller annat! Jag vill bara förtydliga så det inte blir några missuppfattningar!

Fler har råkat ut för ungefär samma sak med livförsäkring i Portugal

Nu har jag fått veta att ytterligare en svensk har råkat ut för ungefär samma sak. Han/hon är också skriven i Portugal, har köpt bostad och skulle också låna till bostaden. Samma dag som dom skrev papperna hos notarien fick han/hon information om priset för hans/hennes livförsäkring. Alltså i sista sekund så han/hon inte skulle hinna skaffa en annan livförsäkring. Priset för hans/hennes livförsäkring blev cirka 210 euro per månad. Om jag blev chockad när jag fick veta priset på min livförsäkring så kan jag säga att jag nästan trillade av stolen när jag fick höra om priset för hans/hennes livförsäkring. Även han/hon fick priset på försäkringen i sista sekunden. Han/hon kommer att kontakta Ana Maria Cruz och be henne hitta en livförsäkring i Portugal som är mer rimlig. Jag kommer att uppdatera här när detta är gjort, ska bli intressant att se hur detta slutar.

Även ett annat svenskt par råkade ut för ungefär samma sak med livförsäkring i Portugal. Detta är ett tag sen nu och jag minns tyvärr inte detaljerna så bra.

Detta gäller olika banker och jag väljer att inte nämna vilka banker det är.

Gör alla banker i Portugal så här?

Jag har ingen aning om alla banker i Portugal jobbar så här, troligtvis inte. Jag vet inte om det är speciellt för Algarve, vi är ju många utlänningar här. Varför bankerna agerar så här kan man bara spekulera om när man inte har någon direkt fakta att gå på mer än sin egen erfarenhet. Vad jag vet är att bankerna säljer försäkringar, så många dom kan och min gissning är att banktjänstemannen får provision på varje såld försäkring. Men jag vet som sagt inte om det är så men jag har fått den känslan iallafall.

Det är säkert både bra och mindre bra försäkringar som bankerna säljer. Men när det gäller försäkringar så är villkoren viktiga och det är svårt att förstå villkoren på svenska. Och nästintill omöjligt att förstå dom på portugisiska. Dock kan Ana Maria Cruz detta och hon är väldigt bra enligt min erfarenhet. Hon har förstått att det inte lönar sej att försöka sälja det dyraste till dej utan det bästa och låta dej själv välja vilken försäkring du vill ha. Och för oss utlänningar är detta guld värt, det finns pengar att spara samt att få en försäkring som verkligen täcker det man behöver, varken mer eller mindre.

Taktiskt eller blev det bara så?

Att bankerna i de två fall jag berättat om här, informerar om priset i sista sekund är inte bra, är det taktiskt eller har det bara fallit sej så?! Kommentera gärna, det vore bra att höra hur det har gått för andra i samma situation.

Sen är det också så att när man sitter på banken och ska låna pengar till en bostad man hittat, en bostad man verkligen vill ha och man vill få lånet beviljat. Då är man inte i en position där man vill ”ställa till problem” eller vara ”besvärlig” och riskera ett avslag på lånet. Så man sitter i en olustig situation.

Vad jag vill med att berätta min erfarenhet

Jag vill berätta för andra hur det fungerat för mej och för den andra svensken samt det svenska paret. Om någon kan undvika att hamna i samma situation är det bra. Men det är som sagt svårt, man har hittat sin nya bostad och vill ha ett lån beviljat. Men det kan vara bra att veta hur det funkar och att man kan ändra försäkringen i efterhand. Var noga med att fråga banken om det går att ändra till en annan livförsäkring senare, nämn gärna ”nästa månad” eller liknande för att vara säker på att du inte är bunden en viss tid vid just den försäkringen.

Det du ska göra är att kontakta ett försäkringsbolag eller en försäkringsförmedlare och be om hjälp. Du frågar banken vilka krav dom har på livförsäkringen, vad som ska finnas med och ingå. Därefter lämnar du denna informationen till den som ska hjälpa dej att hitta en billigare livförsäkring.

Värt att tänka på är när skulden på lånet sjunker så ska även priset livförsäkringen sjunka. Detta får man själv ha koll på och rapportera till försäkringsbolaget.

Jag rekommenderar som du nog förstår Ana Maria Cruz, jag har skrivit om henne här. Dock har Ana Maria Cruz sålt sitt försäkringsbolag och har numera enbart sin juristfirma. Här hittar du försäkringsförmedlaren, vilka jag varmt kan rekommendera. Jag tjänar absolut ingenting på att rekommendera Ana Maria. Jag gör det för att jag är så nöjd med henne och hennes tjänster. Något som är mycket bra är att om man behöver utnyttja en försäkring så hjälper Ana Maria dej med det, utan kostnad, värt mycket för mej iallafall. Utöver försäkringar så är hon solicitadora och kan hjälpa dej med juridiska saker, testamente, fullmakter mm. och även ägarbyte för bil och andra saker.

Detta är mina erfarenheter – andra kan uppleva det på ett annat sätt

Jag vill återigen påpeka att detta är mina erfarenheter. Andra kan uppfatta det på ett annat sätt, det kan fungera på ett annat sätt på andra banker, på andra platser i Portugal osv. Detta är inte så speciellt kul att skriva om, jag älskar Portugal och vill inte misskreditera landet på något sätt, men jag har startat denna bloggen för att dela med mej utav mina erfarenheter och detta är en av dessa.

Portugal är ett land som jag älskar, jag bor och lever här och det enda jag ångrar är att jag inte flyttade hit tidigare. Sen ibland fungerar saker inte som förväntat men man kan inte få allt. Det är värt att ”gå igenom” mindre roliga och trevliga saker, att man är välkommen och att man får bo här är värt hur mycket som helst.

Jag har numera bytt till en annan bank och är supernöjd, mer om det i ett annat inlägg!

Glöm inte att kommentera om du också har någon erfarenhet om detta. Är intressant för alla att veta hur det går till och om det är samma för andra.

Ha en underbar dag och var rädda om varandra!

Soliga hälsningar från mej!
Kristina

 

 

4 svar på ”Livförsäkring i Portugal när du ska låna till bostad i Portugal”

 1. Hej igen!

  Tittade på din lista över försäkringsbolag och såg att det fattades 2 som jag känner till och har haft kontakt med.
  Första är LOGO som jag hade bilen försäkrad hos och som hade mycket låg premie. MEN detta är tyvärr ett bolag som inte kommunicerar bra med sina kunder då man behövde hjälp. Så jag bytte då till Tranquilidade via ACP.
  Det andra är OK! Teleseguros som jag hade för motorcykeln och som var mycket bra och till ett mycket låg premie. Helt nöjd.

  Urmas

  Svara
  • Hej Urmas,

   Det är inte min lista utan det är en bild jag lagt in och jag har tagit bilden från Ana Maria Cruz hemsida.

   Hälsningar
   Kristina

   Svara
 2. Hej Urmas,

  Detta inlägget gäller BOSTADSLÅN och inte andra typer av lån.

  Och till bostadslån tror jag att alla banker i Portugal kräver en livförsäkring, men det är inget jag vet men jag antar det är så. Jag har inte någon erfarenhet utav att ta andra typer av lån här i Portugal därför har jag inte skrivit om det.

  Jag tror att det skiljer sej åt vart i landet man bor när det gäller hur bankerna jobbar med att tex. sälja försäkringar till sina kunder. Jag var kanske otydlig där och hoppas jag förtydligade det nu :).

  Att bankerna får provision på sålda försäkringar är nog inte en alltför vild gissning och speciellt när banken äger eller är involverad i försäkringsbolaget. Men som sagt, det är bara vad jag tror och gissar, jag vet inte.

  Hälsningar
  Kristina

  Svara
 3. Tror du skall läsa Kristinas berättelse en gång till!
  Gäller EJ billån bla. skriver hon.

  Bästa hälsningar Joachim.

  Svara

Lämna en kommentar