Så här skaffar du ditt Utent nummer i Portugal

Hejsan alla! Hoppas att ni mår bra! Idag tänkte jag berätta hur det gick till när jag skaffade mitt UTENT nummer i Portugal.

Vad är ett UTENT nummer och vad behöver man det till? Jag kan som vanligt bara berätta det jag själv haft erfarenhet och det jag själv lyckats luska ut. Och det är inte fullständigt men jag hoppas att det kan hjälpa någon med något.

En del saker skjuter man på framtiden

När jag skaffade mitt sjukförsäkrings nummer så sade dom på Seguranca social att jag skulle gå till vårdcentralen och registrera det. Då detta var ett bra tag sedan och vid tillfället hade jag så mycket annat som skulle fixas så valde jag att göra det senare. Dels visste jag inte vad det var jag skulle göra och vad det var för något. Så det kändes inte så viktigt, just då, och det var det inte heller visade det sej. Hursomhelst, när man är mitt uppe i det byråkratiska när man flyttar till ett nytt land, så är det en del att göra. Alla papper ska fixas så skjuter man gärna det som är mindre viktigt på framtiden, så var det för mej iallafall.

Utent nummer – vad är det och hur får man det?

Det är relativt enkelt att skaffa Utent nummer. Du går till din vårdcentral med de dokument som krävs och du får ditt utent nummer, detta kostar inget. Jag gick till vårdcentralen i Albufeira och där var det lång kö. Jag visste inte att det bara var vissa tider som dom utfärdade utent nummer, men vakten var snäll och gav mej en lapp.

Den dagen tog dom enbart emot 10 stycken, jag var den sista, så det blev många timmars väntetid för min del. Men vakten var väldigt trevlig så jag fördrev tiden med att prata en del med honom. Nu bor jag som sagt i Albufeira trakten och där är ofta långa väntetider för olika praktiska saker man ska göra. Detta pga. mycket människor och även vi utlänningar som är många i regionen. Men jag vet att längre norrut, borta från turisterna och storstäderna så är det ofta annorlunda, det kan vara bra att veta.

utent_nummer i portugal

Utentnummer krävs för att boka hälsokontroll för byte av körkort i Portugal

Hur som helst, jag skulle förnya mitt körkort, som jag skrivit om här. För att göra det behövde jag bland annat göra en hälsokontroll. Denna hälsokontroll kunde jag inte boka hos doktorn utan ett utent nummer. Så det var bara att bege sej till vårdcentralen i Albufeira, Centro de Saúde de Albufeira som ligger här.  Akuten ligger bredvid Centro de Saude, kan vara bra att veta om man blir akut sjuk. Väntetiden var lång som sagt, men jag fick mitt utent nummer. Sedan bokade jag tid hos min doktor för hälsokontrollen, det gick snabbt och smidigt. Nu hade jag allt jag behövde för att förnya körkortet *jippie*.

Helt ärligt kan jag säga att jag än idag inte vet exakt vad utent numret är för något. Inte mer än att jag behövde det för hälsokontrollen för körkortet. Och att det har nåt med sjukvården att göra. Jag fick även min husläkare också i samband med det.

En annan sak som man kan använda utent numret till är när du hämtar ut viss receptbelagd medicin på apoteket. För vissa läkemedel får du rabatt nämligen. Dock vet jag inte hur mycket rabatt man får och det gäller som sagt inte alla läkemedel.

Dessa dokument krävs för att få utent nummer:

 • Pass
 • Fiscal nummer dokumentet
 • Dokumentet med ditt sjukförsäkrings-nummer (som du fått på Seguranca social)
 • Ditt recidensia dokument (det med de gula stjärnorna) eller bevis på din adress max 90 dagar gammalt

Se till att ha originalen med dej samt en kopia utav varje, för att vara på den säkra sidan. Har du stått i kö ett tag så är det rätt trist att behöva komma tillbaka med tex. kopia på passet. Det är olika hur dom gör och om dom kräver kopia osv. Därför har jag tagit för vana att alltid ha både original och en kopia utav varje när jag fixar praktiska saker som denna.

Se bilden ovan som jag fotograferade när jag var där. Där står även deras öppettider just där och då, detta ändrades till nästa gång jag skulle dit och skaffa utent nummer till min mamma. Men det löste sej ändå, jag fick återkomma senare samma dag och då slapp jag vänta i kö så det var bra!

Som vanligt, detta är mina erfarenheter och så här gjorde jag. För någon annan kan det se annorlunda ut och uppfattas på ett annat sätt. Denna bloggen är till för att berätta om mina egna erfarenheter och vad jag gått igenom när jag flyttade till Portugal. Det kan uppfattas och ses på ett helt annat sätt utav någon annan.

Uppdaterat 27 augusti 2020: Här kan du läsa om Utent nummer på myndighetens hemsida. Tack Erik för länken!

Ha det fint alla och var rädda om varandra!

Vänliga hälsningar
Kristina <3

 

3 svar på ”Så här skaffar du ditt Utent nummer i Portugal”

 1. Hej,
  vad skall man ha UTENT nummer till?
  Jo enligt officiell hemsida, behövs det för följande:
  Alltså i princip för all kontakt med sjukvården (Översatt så gott det går. Originaltext på hemsidan)

  Användaridentifieringskortet är det dokument som bevisar innehavarens identitet, för de institutioner och tjänster som är integrerade i NHS. Detta dokument måste presenteras i tillhandahållandet av hälsovård, i begäran om hjälpmedel för diagnos och terapi och i recept och inköp av läkemedel.

  https://www.acm.gov.pt/pt/-/o-que-e-o-numero-de-utente-do-sns-e-como-obte-lo-

  Svara

Lämna en kommentar