Dags att förnya mitt uppehållstillstånd i Portugal

Tiden går fort, nu är mitt tillfälliga uppehållstillstånd i Portugal snart slut, det varar i fem år, sen ska det förnyas. På portugisiska heter det Certificado de Registo de Cidadao da Uniao Europeia. Om jag översätter det i google translate så blir översättningen denna: Europeiska unionens medborgar registrerings intyg.

Uppehållstillstånd i Portugal

Så nu var det dags att söka permanent uppehållstillstånd i Portugal, som jag tror att det är. Måste säga att jag blir lite osäker om det är permanent uppehållstillstånd eller tillfälligt det jag ansökt om idag. Är det inte permanent så är det förnyat, så allt är i sin ordning enligt lagar och paragrafer.

Dock gäller detta jag ansökt om i 10 år sen måste det förnyas. Just nu i corona tider så kändes det lite sådär, det mesta är ju stängt här och man måste boka tid online. Så jag kollade på SEF:s hemsida, lyckades logga in och det gick bra. Jag hade tydligen redan registrerat mej där sen tidigare, så det var ju bra.

Där fanns ett alternativ där man kunde förnya det online, men det fungerade inte för mej. Varför vet jag inte, så jag valde alternativet att boka en tid för besök på SEF´s kontor här i Albufeira. Men icke, där var inga lediga tider. Så då provade jag att ringa, men icke, det var bara en telefonsvarare som hänvisade till hemsidan. Då tog jag till nästa alternativ, jag mailade och jag fick svar, men kunde inte boka tid där heller, men fick info om vad jag behövde för dokument.

Boka tid online för uppehållstillstånd i Portugal, så här gör du:

I en veckas tid så loggade jag in och kollade om det fanns lediga tider, jag kollade flera gånger om dagen. Det var lite brådskande för mitt tillfälliga uppehållstillstånd går ut denna månanden, så jag var lite stressad. Men till sist så var där tider att boka online. Så idag var jag där. Länkar till SEF´s hemsida hittar du längre ner på denna sidan.

Du kan bara boka tid online på hemsidan eller ringa deras huvudväxel som är telefon nummer:

 • +351 808 202 653 Om du ringer från hemtelefon.
 • +351 808 962 690 Om du ringer från din mobil.

Du kan alltså inte maila och boka tid, så som jag har förstått det iallafall.

uppehållstillstånd i portugal sefs kontor
SEF´s kontor i Albufeira, bilden har jag tagit från google maps!

Dokument för uppehållstillstånd i Portugal

När jag läste på SEF´s hemsida där de informerar om vad för dokument jag skulle ha med mej, så stod det bland annat två fotografier. Det var inte det lättaste att fixa, allt är ju stängt nu när vi har lockdown här i Portugal. Så jag mailade och frågade om hur jag skulle fixa fotografier när allt var stängt. Då fick jag till svar att dom tog foto där, så det var en lättnad. Det var en likadan fotoautomat som vi har i Sverige när vi ska förnya passet. Även fingeravtryck togs. Men att de hade fotoautomat där, det framgick inte på hemsidan. Möjligen ser det olika ut på olika SEF kontor, jag vet faktiskt inte. Så det måste du kolla upp. Kraven för fotografiet ifall du måste fixa det själv, det vet jag inte. Vad de sa till mej var att öronen måste synas på fotografiet, vilket inte är självklart.

Enligt hemsidan ska du ha med dej följande dokument förnya ditt uppehållstillstånd i Portugal:

Documents and Requirements:

 • Scheduling in advance.
 • Having been legally residing in Portugal for an uninterrupted period of five years.
 • Holding a Certificate of Permanent Residence.
 • Two photographs.
 • Valid Passport or Identity Card (and photocopies of the same).

In case you have changed your address:

 • Documental evidence of change of address – for example, an Attestation of Residence issued by the local parish (Atestado de Residência da Junta de Freguesia), Final Deeds of Purchase (Escritura de Compra e venda), or Property lease contract (Contrato de Arrendamento), and photocopy of the same.

Och i email fick jag denna infon om dokument som jag måste ha med mej:

Översatt i google translate: ”Det är inte nödvändigt att ta med fotografier, vi har en kiosk som samlar in biometriska data. Pass eller giltigt ID, adressbevis och ekonomiska resurser för att bo i Portugal. Nuvarande skattenummer, personnummer och användare.”

Det jag behövde visa var:

Passet, fiscal dokumentet, stjärnpappret (det tillfälliga uppehållstillståndet). De ville även ha dokument från SNS (sjukvården). Samt ett dokument som styrker att jag har en inkomst som jag kan klara mej på. Och intyg på min nya adress eftersom jag hade ny adress, jag skrev ut detta från Financa där jag står som ägare på bostaden, det verkade räcka för att validera min nya adress.

Som rutin när jag ska göra sådana här saker så har jag alltid med mej original samt en kopia av varje dokument. Jag tar alltid med mej alla viktiga dokument, oavsett dom efterfrågas eller inte. Har sparat mycket tid på det! Ibland duger kopior, ibland inte, ibland måste man själv ta kopia, ibland gör dom det. Så inget är givet, därför är det bäst att ta med sej allt!

Nu är det äntligen klart!!

Idag 8 februari 2021 så var jag äntligen på SEF´s kontor i Albufeira och jag hade tid bokad till klockan 11.30. Det stod lite folk och väntade utanför, det var bara pågående ärende som fick vara inne på kontoret, vi andra fick vänta ute. De kom ut och frågade vem man var och vad man hade för ärende. Då fick jag ett formulär att fylla i och skriva under. Det var namn, adress och sådant så det var inga konstigheter att fylla i. Tid var bokad till 11.30, jag kom in 12.00 och allt var klart 12.30. Så det gick ganska smidigt. De var mycket trevliga och hjälpsamma på kontoret så det kändes bra.

Jag fick med mej ett tillfälligt uppehållstillstånd i Portugal i pappersform, som gäller tills jag får mitt uppehållstillstånds kort. Jag förstår det som att jag får ett kort, som jag förmodar jag måste ha med mej alltid. Detta kort skickas hem till mej, det skulle ta cirka två veckor. Detta kort är giltigt i 10 år så det är ju bra Det fungerar även som id kort fick jag till svar när jag frågade om det. Kalaset gick på 21 euro.

Byråkratin i Portugal är dryg och jobbig, men denna gången gick det hur bra som helst. Var lite väntetid men det var ingenting, speciellt inte nu i corona tider. Men nu är det klart och ingen är gladare än jag att det gick så smidigt!

Nu kan jag inte säga om det fungerar exakt så här i hela Portugal, det kan säkert variera. Jag var på SEF´s kontor i Albufeira.

Här reggar man sej, email och fiscal nr behövs.
https://www.sef.pt/en/Pages/pre-marcacao-online.aspx

SEF´s hemsida:
https://www.sef.pt/en/Pages/homepage.aspx

Ha en fin dag alla och var rädda om er!

Hälsningar
Kristina

Uppdaterat 18 februari 2021:

Idag fick jag mitt permanenta uppehållstillstånd. Det kom i ett vanligt kuvert och låg i brevlådan. Jag trodde det skulle skickas med rekommenderat brev, men det gjorde det inte, kanske coronan som gör att dom skickar hem det direkt, jag vet inte. Så det gick snabbt, 10 dagar från det jag var på SEF, så det kan man inte klaga på. Det är ett kort som körkort/id-kort i storleken, man kan säga det ser ut som ett vanligt id-kort. Det står följande: ”Certificado de residencia permanente” på det. Mitt kön, längd, nationalitet och födelsedatum och det gäller till och med år 2031. På baksidan står mitt fiscal nummer, no de seg social och no de utente de saude. Så det är bra, då har man alla dessa nummer på ett ställe, så blir det inte så krångligt nästa gång man ska visa upp dom. Nu är detta avklarat och det känns skönt och jag får nog fira lite idag också!

3 svar på ”Dags att förnya mitt uppehållstillstånd i Portugal”

  • Hejsan Arne,

   Det är de dokument som bevisar dina inkomstuppgifter, tex. svensk pension, lön och liknande :-).

   Svara

Lämna en kommentar

Translate »