Köra bil till Portugal

Hejsan alla! Hur mår ni? Hoppas att allt är bra med er. Med mej (oss) är det bara fint!

Idag tänkte jag berätta om att köra bil till Portugal. Och som vanligt är detta mina/våra erfarenheter och upplevelser och någon annan kan uppfatta det på något annat vis. Detta är min berättelse och jag hoppas att du kan ha någon nytta av den.

Det är långt att köra, strax över 300-350 mil beroende på vilken rutt man väljer, så det är en bit. Men när man väl är på väg så tycker jag inte att det känns så jobbigt. Man är väl inställd på att sitta i bilen ganska länge. Men vi är alla olika, detta är hur jag känner det. Kroppen blir minst sagt mörbultad så det är viktigt att stanna och sträcka på benen ofta. Annars kommer resan att bli väldigt jobbig.

Vad ska man tänka på när man ska köra bil till Portugal?

Börja med att planera din rutt, kolla på Google maps för att få en aning om vilken rutt du ska ta. Jag har läst att andra rekommenderar ViaMichelin för att planera din rutt, men inget vi har använt oss utav, så jag kan inte säga något om det. Har du gott om tid och vill se dej omkring så undvik betalvägarna. Hur mycket betalvägarna kostar har jag försökt sammanställa varje gång vi kört. Men tyvärr så missas kvitto och det blir inte korrekt summa, men runt 150-200 euro kostar det, på ett ungefär. Så det är en del pengar att spara genom att köra på icke betalvägar.

När vi har kört så har vi inte bokat övernattningar i förväg. Av den enkla anledningen att vi inte vet hur långt vi hinner köra på en dag. Det kan vara vägarbete, olyckor och annat som gör att man inte kan veta hur lång tid det tar. Man kan boka boende i mobilen när man vet hur långt man kommer den dagen, inget jag föredrar (boka i mobilen) men det funkar. Kör gärna ut på landet, en bit från de stora vägarna för att få bättre och billigare boende. Då får du troligtvis också en säkrare parkering i de fall du har grejor i bilen. För det har man ju när man kör ner eller upp, alltså en fullpackad bil och då vill man parkera någorlunda säkert.

Se till att du har dina försäkringspapper för bilen och telefon nummer som du kan ringa om det skulle behövas. Om du är skriven i Portugal så är det alltid bra att ha en kopia på ditt uppehållstillstånd. Stjärnpappret om du har tillfälligt uppehållstillstånd och kortet du får när du får permanent uppehållstillstånd. Äger du bostad, eller hyr bostad i Portugal, så ha med en kopia på det kontraktet också. Man vet inte vad som kan hända så det är bra att ha det med, fall i fall.

köra bil till Portugal från Sverige

Se upp för vägpirater

Längs vägen finns det tyvärr vägpirater. Vi har inte råkat ut för det men våra goda vänner har råkat ut för det och jag har läst en hel del på nätet om vägpirater. Runt Barcelona ska det tydligen vara väldigt vanligt, så undvik Barcelona om du kan. Så det är alltså inte helt ovanligt, tyvärr. Men man får försöka vara på sin vakt. Lämna inte bilen utom synhåll när ni tankar och när ni stannar på rastplatser och liknande. Det sägs att vägpiraterna sticker hål på däcket så luften pyser ut sakta. Och sen när ni kommer ut på motorvägen och märker ni fått punktering så är dom där och är ”hjälpsamma”.

De kan även åka förbi dej och peka på tex. ditt däck, du tror då att något har hänt/gått sönder. Och du stannar kanske och då är dom flinka och rånar dej snabbt och effektivt. Så var på din vakt.

När man kör så långt så kan man behöva stanna och vila en liten stund, kanske slumra en liten stund. Då kan man tro att det är säkert att parkera på bensinmackar som är öppna. Men det är inte alls säkert säger de som kört mycket genom Europa. Bäst är att man stannar på ställen en bit från de stora vägarna om det är möjligt.

Lägg inte allt av värde på ett ställe i bilen, sprid ut pass, pengar, värdesaker och sådant. Ha inte dessa grejor i handväskan, för den tar dom först och främst.

Det är trist att det ska vara så här, men verkligheten är sådan. Men låt inte det hindra dej från att köra till Portugal, vi har klarat oss och från början var vi inte alls försiktiga och vaksamma. Och vi kommer att köra igen, men vi är vaksamma nu och försiktiga.

En kudde för ryggen är att rekommendera, om du har lite problem med ryggen. Jysk har en riktigt bekväm rygg kudde. De har en nack kudde som också är behaglig att ha när man kör så långt.

Köra nonstop till Portugal eller med övernattningar?

Att köra nonstop till Portugal är inte att rekommendera. Isåfall bör ni vara 3-4 som kan skiftas om att köra. Visst det går fort och man kommer från punkt A till punkt B snabbt. Men det är också jobbigt och att vara trött när man kör är inte att tänka på. Säkerheten är allra viktigast. Nu i corona tider så är det inte öppet överallt för övernattning och det är olika regler för olika länder. Så då blir det nog att en del kör i stort sett nonstop.

Vi kör aldrig nonstop, normalt brukar vi köra så långt vi orkar på dagen och sen övernatta någonstans längs vägen, en bit ut på landet, från de stora vägarna. Det brukar då bli två eller tre övernattningar. Att köra nonstop är inte att rekommendera om man inte är minst tre som kan skiftas om att köra.

Betalvägar och GPS

Vi har valt att köra på betalvägar och det är riktigt fina vägar så det är värt kostnaden. Men nästa gång ska vi nog försöka köra på icke betalvägar och ta det lite lugnare. Utan GPS så hade det varit svårt att hitta så en GPS rekommenderar jag! Man lyckas köra lite fel trots man har GPS, ibland blir det många filar och mycket trafik.

Vi brukar packa matsäck med oss när vi ska köra, dels är hemlagat godare. Sen blir det mycket billigare också. Mackor, pastasallad, pizza, Varma koppen, pannkakor och mycket annat kan man ta med och det håller under hela resan. Resan i sej blir dyr ändå. Det är svårt att säga vad det kostar att köra inklusive mat, bensin/diesel, vägtullar och övernattningar. Men runt 5000-10,000 kronor kan du räkna med.

Vi köpte oss en vattenkokare som vi kopplade till cigarettuttaget som vi använde oss av och det var bra. Då fick vi kaffe/the och kunde värma vatten till Varma koppen.

Slutord

Enligt mej (oss) så är det helt okej att köra så långt, när man vet man ska sitta i bilen så länge så funkar det bra. Var uppmärksam och försiktig! Glöm inte alla viktiga papper som är bra att ha med ifall det skulle behövas! Det kostar en slant att köra bil, en del dyrare än flyget. Men av olika anledningar behöver/vill man köra bil till och från Portugal och det funkar som sagt väldigt bra.

Jag är inte mycket för sociala medier. Men det finns en grupp på facebook som heter Bila mellan Spanien och Sverige. Där finns mycket bra information, men du måste bli medlem där för att kunna läsa. Så kika in där när det är dags för dej att köra bil till Portugal. Speciellt nu i corona tider och alla regler (som är olika överallt) som finns så är det bra att få lite information. Sen ska man inte förlita sej på att allt stämmer som skrivs där, det kan vara fel ibland. Men så är det!

Har du kört bil till Portugal och har tips och råd. Då får du jättegärna kommentera detta inlägget så andra kan ta del av dina erfarenheter.

Det var allt för idag! Ha det så bra alla och var rädda om varandra!

Vänliga hälsningar
Kristina

 

 

1 svar på ”Köra bil till Portugal”

 1. hej kristina,
  hittade din blogg i rättan tid…min dotter(40 år i april-22) plus man och söt liten kille, LOUI
  som fyller 2 i maj………är precis på väg till Portugal med bil…dem stannar till våren, dem vill
  slippa den svenska vintern.
  läste din blogg om flyttfirman och mailade genast till min dotter, att dem ska akta sig för vägpirater.

  jag vägrar sociala medier..har ingen FB eller annan

  Svara

Lämna en kommentar