Nu har vi bott i Portugal ett tag och så här trivs vi

Hejsan alla trevliga besökare. Nu har jag/vi bott i Portugal ett tag och jag tänkte berätta lite om hur vi trivs och hur allt är. Som du kanske vet så har jag valt att vara någorlunda privat och inte lämna ut mitt/vårt privatliv så mycket. När jag skriver är det i ”jag-form” men vi är två som flyttat, en på heltid och en på deltid. Nog om det.

Jag får många mail från många trevliga människor och det uppskattar jag mycket. Kan få alla möjliga frågor och det är svårt att svara på alla frågor eftersom jag inte kan allt om Portugal ännu. Jag får ofta frågan hur jag trivs här i Portugal. Det finns bara ett svar, jag trivs mycket bra. En annan fråga som är vanlig är om jag någon gång ångrat mej att jag lämnade Sverige och flyttade till Portugal. Även här finns bara ett svar, nej, jag har inte ångrat mej en sekund. Det enda jag ångrat är att vi inte flyttade tidigare. Jag trivs alltså som fisken i vattnet :-).

Varför blev det just Portugal?

Varför det blev just Portugal och inte något annat land, är också en fråga jag får ofta. Jag har inget bra svar på den frågan tyvärr men efter första gången här så var valet inte alls svårt. Att det ligger inom EU har en del fördelar och att det bara är 3-4 timmars flygresa till Sverige är också bra. Även om jag inte är i kalla norden så väldigt ofta nuförtiden. Men om man snabbt måste ta sej dit så är det snabbt ordnat. Det går ju flyg dagligen, åtminstone från Lissabon. Och till Lissabon är det 3 timmar med tåg eller buss härifrån Albufeira trakten.

Det är många nordbor som i många år valt och fortfarande väljer att flytta till Spanien men för oss har det inte varit aktuellt. Portugal kändes rätt på nåt sätt och vad jag har förstått är det lite skillnad på dessa två länderna. Exakt vad är svårt att säga men det sägs människorna är annorlunda till sättet, men det är säkert olika vart man är och vilka man möter. Eftersom jag enbart varit på semester i Spanien och det är ett antal år sedan så är det svårt för mej att uttala mej mer om det.

nu har vi bott i portugal ett tag
Bilden ovan är tagen i Olhos de Agua den 1 januari 2018. Folk badar så vattnet borde ha någorlunda temperatur.

Vardagen i Portugal

Hur är det då att bo här i vardagen? Det är fantastiskt! Alla människor är så otroligt trevliga, som Svensk är man inte van vid att alla är vänliga, snälla och hjälpsamma. Här finns allt man behöver och priserna är ofta lägre än i Sverige, så i det stora hela så är det billigare att leva här. Det är såklart ett plus. Att det finns färsk frukt och grönsaker är trevligt. För dej som gillar fisk så finns det hur mycket som helst i de flesta affärer. Var fisken är i affären kan du lukta dej fram till :-).

Sen är det mycket man ska lära sej, sånt som man kan på sina fem fingrar i Sverige. Det är inte så enkelt alla gånger men man får fråga sej fram så löser sej det mesta. Det som har varit och är svårast att vänja sej vid är byråkratin här. Det är bra mycket omständigare för det mesta, med mycket men det är bara att vänja sej, man kan inte få allt. Man får fråga sej fram och jag måste säga att Jan och Monica på Gate Advisory har varit mycket hjälpsamma. Genom dom har jag fått mycket ovärderlig hjälp, tack Jan och Monica, ni är fantastiska :-).

Lära sej Portugisiska

Det där med språket är inte så lätt, det är svårt att lära sej ett nytt språk. Men det går sakta men säkert framåt, jag har valt att lära mej orden och sen försöka göra mej förstådd. Jag är allt annat än ett språkgeni men jag kämpar på. För min del är det viktigt att lära sej språket i det land man bor i. Inte bara för ens egen skull utan med respekt för landet och människorna. Här nere i Algarve kan de flesta prata engelska så det är lite svårare att lära sej språket, människan är ju till naturen lat. Men jag försöker så gott jag kan och det går framåt.

Jag frågar ofta Portugiser – Vad heter detta på Portugisiska? De flesta släpper allt dom har och börjar lära mej Portugisiska, dom är så otroligt hjälpsamma med det också. Det märks att dom blir glada att jag försöker lära mej deras språk och det gör mej också glad.

Adress ändringar och sådant

När man ändrar adress i Sverige så anmäler man det till skatteverket sen sköts det mesta automatiskt. Men hur funkar det här, jag har fortfarande inte så bra koll på det. Jag började med att gå till skattekontoret här och gav dom min nya adress. Jag fick ha med mej en elräkning som bekräftade min nya adress. Så det gick lätt, jag hade tur att ha en elräkning liggandes i bilen, av nån konstig anledning.

Eftersom vi köpt bil så måste jag ändra adress hos bilregistret, eller vad det kallas här, det har jag inte begripit ännu. Här i Albufeira har dom sitt kontor sidanom kommunhuset. Där behövde jag ha med mej registreringspapperna och mitt pass, körkortet dög inte, så jag ska åka tillbaka dit om några dagar.

Sen har jag kontaktat skattemyndigheten i Sverige och gett dom min nya adress. Sen har jag mailat försäkringsbolag, banken och liknande och meddelat min nya adress. Det är kanske mer som måste ändras men tar det efterhand det dyker upp. Måste erkänna att det hade varit smidigt om alla myndigheter hade samarbetat med just sånt som adressändring. Men man kan inte få allt och det fungerar ganska enkelt så jag klagar inte :-).

Nu är det vinter i Albufeira

Ja, nu är vintern här igen, även om jag inte vill kalla det vinter, för när jag tänker på vinter så tänker jag snö och minusgrader. Eller grått, trist och regn och en sol som inte visar sej på flera dagar, ibland veckor. Här är vädret underbart nu, det är januari månad och varje dag skiner solen, nästan. Nån dag har det regnat och nån dag har solen tagit en kort semester på några timmar. Men när solen är framme kan man sitta på balkongen och sola i bikini. På nätterna brukar det vara kring 8-10 grader och på dagarna är det lite kyligt i skuggan men i solen är det varmt. Som Jan och Monica sa till mej första vintern jag var här. – Ska du vara iväg så du är hemma efter solen gått ner så ta med en tunn jacka eller kofta. Så summan av detta är att vintern är underbar i Albufeira om du frågar mej. Bara det att solen skiner nästan varje dag, året runt, är helt fantastiskt.

Även om det är vinter så är det allt annat än dött här. Restauranger och sådant har öppet, inte alla, en del är stängda men många har öppet. Åtminstone där vi bor. Men det är mycket lugnare än under säsong och det är faktiskt skönt, man får lugn och ro och det är inte så mycket trafik osv. I augusti månad är det som mest folk här i Algarve. Det är då Portugiserna har semester och de brukar semestra här i Algarve. Plus alla andra turister, så det är fullt precis överallt, fullt ös med andra ord.

Glada överraskningar är alltid trevligt

Jag fick en glad överraskning för ett tag sen. Goda vänner från Sverige har också flyttat ner hit, dom bor bara en liten bit från vår by. Det var en trevlig överraskning. Många flyttlass går till Portugal och det är ju trevligt, speciellt när det är goda och kära vänner sen länge! Sen är en trevlig tjej och hennes son på väg ner till Portugal. Vi har fått kontakt genom mittportugal.se och vi ska träffas när dom kommer ner, det ska bli kul.

Tack för alla gilla på bloggens facebooksida, nu har hela 138 personer gillat bloggen, fantastiskt!

Det var allt för idag, jag ska försöka vara lite mer aktiv på bloggen, så, så fort jag har något matnyttigt att berätta om så kommer ett nytt inlägg från mej. Tills dess, må väl och ta hand om varandra!

Vänliga hälsningar
Kristina

9 svar på ”Nu har vi bott i Portugal ett tag och så här trivs vi”

  • Hej, jag heter Björn Andersson, mycket gammal 84 år. Har arbetat i sydostasien och sydasien över 25 år.
   Arbetar fortfarande en del. Just nu är jag i Bangkok. Är skriven i Sverige.
   Mina tankar är att bosätta mig i Portugal.
   Har tittat på hyresannonser och funnit att hyrorna är enorma. (Google)
   Min fråga är, har du någon uppfattning om,
   hur mycket hyran är för en en-två-rummare?
   Jag kommer samtidigt bo en hel i Asien.
   Varma hälsningar (36 grader idag)
   Björn Andersson

   Svara
   • Hej Björn!
    Vad konstigt att du tycker att det är skyhöga hyror här i Portugal! Kan det vara så att du bara har tittat på priser i Lissabon, Algarve och Porto?
    Min fru och jag hyr ett helt hus som är fullt möblerat och detta till det enligt mitt tycke mycket låga hyran på 300€/månad. Tillkommer gör så klart el och vatten samt gas på tillsammans ca. 120€. Huset är på ca. 100m2 och med 3 sovrum, 2 badrum, kök och vardagsrum. Vi har dessutom ett stort garage med fjärrstyrd port under huset. En altan med fantastisk utsikt och uteplats med grill.
    Vi tycker inte att detta är dyrt. Men ”nackdelen” är väl då att vi bor i en liten by ca. 6 mil norr om Lissabon.
    Leta gärna boende på idealista.pt, olx.pt, imovirtual.pt och bpiexpressoimobiliario.pt.
    Lycka till med ditt sök!
    /Urmas

    Svara
 1. Hej ! Vilken tur att jag hittade hit . Googlade om flytt till Portugal som pensionär och kom hit till din blogg .
  Vi är precis i början av att börja tänka på att vi kanske borde flytta när vi blir pensionärer ? Vi har några år kvar , runt 2 år innan vi tänker oss att bli pensionärer .
  Men det krävs ju lite planering att ta ett sånt steg . Kommer fortsätta läsa här hos dig . Ha det bra , tack för en bra blogg .

  Svara
  • Hejsan Catarina! Så trevligt att du hittade hit till min lilla blogg! Det låter som en bra plan att ni funderar på att flytta till finaste Portugal. Som du skriver, det är ett stort steg och det kräver en del planering. Jag hoppas att du hittar användbara tips och råd som kan hjälpa er i en eventuell flytt hit. Ha det så bra du med och hör gärna av dej om du har några frågor och funderingar så hjälper jag dej gärna om jag kan. Önskar dej en trevlig helg 🙂

   Svara
 2. Hej Kristina,
  Grymt blogg⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️! Fick den i tipsad av din granne Monica. Hon körde oss idag (transfer) till flygplatsen, super trevlig och hjälpsam kvinna.

  Efter 10 dagars semester här i Albufeira så har vi verkligen fattat tycke för Portugal 🇵🇹. Jag har precis dykt in på din blogg, så inte hunnit läsa så mycket, men har du tips etc på hur en flytt går till med barn.

  Svara
  • Hej Daniel,

   Monica ringde mej men just då satt jag i annat samtal så jag ringde upp henne, då hade hon lämnat av er på flygplatsen. Monica är fantastisk, hon är en helt underbar person!

   Tack för den fina komplimangen och de fem stjärnorna 🙂

   Härligt att ni gillar finaste Portugal, det är ett underbart land att bo och leva i. Enda nackdelen är byråkratin, men när den är avklarad så inser man att det är värt det flera gånger om!

   Har tyvärr inte några tips när det kommmer till flytt med barn. Men om du undrar nåt annat får du gärna maila mej, mittportugal@pm.me.

   Ha det så bra!

   Hälsningar
   Kristina

   Svara

Lämna en kommentar