Då var det dags att söka sjukvård i Portugal – Så här gick det

Hejsan alla. Det är ett tag sedan jag skrev något men det har varit så mycket annat så jag har helt enkelt inte hunnit. Idag tänkte jag berätta hur det gick när jag skulle söka sjukvård i Portugal och beställa tid hos doktorn. Det gick inte så bra till en början men det ordnar sej, det tar bara lite tid.

Sjukvård i Portugal och skriva sej i ett nytt land

Att skriva ut sej ur Sverige och skriva in sej i ett nytt land är inte alltid helt enkelt. Jag trodde att jag hade koll på det mesta, men så var det inte. Jag trodde att jag hade rätt att söka sjukvård inom hela EU men det stämmer inte. Det enda jag har rätt till just nu är akutsjukvård med mitt Svenska sjukförsäkringskort (EU kortet). De sa även att det är inte överallt jag har rätt till akutsjukvård utan vissa utvalda sjukhus. Får hoppas att jag inte blir akut sjuk!!

sjukvård i portugal

 

Det var inte det lättaste att söka sjukvård i Portugal

Jag begav mej till vårdcentralen i byn där jag bor. De frågade efter mitt socialförsäkrings nummer och det hade jag inte. Jag visade mitt Svenska sjukförsäkringskort, men det dög inte. De ville ha mitt socialförsäkrings nummer och berättade att jag får det på Seguranca social i Albufeira.

Så jag åkte hem och hämtade alla mina papper och åkte dit. Jag fick en nummerlapp och fick vänta, det tog 2 timmar innan det var min tur. Som tur är så har man vant sej vid att allt inte går lika snabbt som i Sverige.

När det var min tur, äntligen, så visade det sej att jag saknar ett papper från Sverige. Det var blankett S1 som Försäkringskassan i Sverige utfärdar. Man skulle söka på blankett nr 5435 som du hittar här (klicka på sök så kommer blanketten överst i sökresultatet). Innan jag har det intyget så kan jag inte få ett socialförsäkrings nummer i Portugal.

Försäkringskassan var hjälpsamma

Så jag ringde Försäkringskassan och dom hjälpte mej att fylla i blanketten och sen for jag till posten och skickade det till Sverige med vanligt brev. Hon på FK sa att det går troligtvis snabbare om du skickar det via vanlig post än via e-mail. Så jag åkte till posten och skickade det med express, vilket var billigt, €3.60 och då garanterar de att brevet är framme inom tre vardagar. Det var lika bra att skynda på det för handläggningstiden kan vara ett par veckor trodde hon. Plus att det är några veckors handläggningstid här i Portugal också. Så det kommer att ta lite tid men, tålamod, tålamod, tålamod :-).

sjukvård

Seguranca social – Portugals motsvarighet till Försäkringskassan

Seguranca social har ett telefon nummer på sidan, det ringde jag så klart. Hon förklarade klart och tydligt och var så hjälpsam och trevligt. Jag tänkte att det är lika bra att dubbelkolla så att jag inte missar något eller det blivit någon missuppfattning.

Man lär sej något nytt varje dag, jag som trodde jag hade stenkoll på allt, men så fel jag hade :-). Nåja, det löser sej så småningom, det tar bara lite tid. Alla var dessutom så trevliga och hjälpsamma, precis som Portugiserna alltid är, det är fantastiska människor!

Fortsättning följer i detta ärende, men det lär ta 1-2 månader innan jag har några nyheter om hur det gått! När allt är klart så kommer jag att få ta del av den fantastiskt bra sjukvården som de har i Portugal. Jag har bara hört positivt om det!

När jag väntade på min tur på Seguranca social så tog jag några bilder på omgivningen, så dom lägger jag in här!

Vädret är fortfarande fint, strålande sol och 20-25 grader på dagen. Men kvällarna har blivit kyligare, neråt 15 grader. Men det går fortfarande att bada i poolen även om vattnet inte är jättevarmt, men badkrukan Kristina tar sina dagliga simturer fortfarande!

Må väl alla och var rädda om varandra och Carp Diem!

Uppdaterat: Här hittar du fortsättningen – nu har jag fått mitt sjukförsäkrings nummer.

Här kan du läsa om Jan Norbergs erfarenheter om sjukvården i Portugal.


Uppdaterat och viktigt

Jag har nog varit lite otydlig och vill förtydliga mej. En god vän uppmärksammade mej om detta och jag har helt enkelt inte tänkt på att detta jag skriver om gäller endast för pensionärer och sjukpensionärer och inget annat, så som jag har förstått det.

Visserligen är det upp till var och en att kolla upp vad som gäller för just dej. Men mina tips och råd ska hjälpa dej på vägen och när jag inte nämnt att detta endast gäller pensionärer eller sjukpensionärer så kan det bli så fel, jag ber om ursäkt för misstaget!

Så du som inte är pensionär eller sjukpensionär, för dej gäller något annat, vad det är vet jag tyvärr inte.

Nedan har jag scannat in brevet jag fick från Försäkringskassan i Sverige tillsammans med blanketten E121 eller S1 som den också kallas. Det kanske kan ge dej något tips.

intyg-e121-för-pensionärer

 

Lämna en kommentar