Fortsättning inlägget om sjukvård i Portugal och sjukförsäkrings nummer

Vi skrev för ett tag sen om att söka sjukvård i Portugal. Här kommer fortsättningen, för nu har jag varit hos doktorn, det tog lite tid men bättre sent än aldrig. Först och främst skulle jag ha mitt sjukförsäkrings nummer och när jag väl fått papperna från Försäkringskassan i Sverige så gick det snabbt och smidigt.

sjukförsäkrings-nummer

Jag fick mitt sjukförsäkrings nummer i Portugal

När jag väl fått papperna från Försäkringskassan, de som jag behövde för att få sjukförsäkrings nummer i Portugal så gick det ganska smidigt. Jag fick gå tillbaka till Seguranca social i Albufeira. När jag kom dit vid 10-tiden på förmiddagen så fick jag en nummer lapp och det var många nummer före mitt.

Så jag väntade en halvtimme för att se hur snabbt det gick. Det hände ingenting så jag valde att åka hem och åkte tillbaka vid 13-tiden, då var det nr 33 och jag hade nr 39. Jag hade som tur var sparat nummerlappen och satte mej och vänta, en halvtimme fick jag vänta och det var ju helt okej.

När jag kom fram så var handläggaren väldigt trevlig och hjälpsam. Hon kontrollerade så jag hade fyllt i allt rätt på ansökningsblanketten och sen var det klart. Jag fick sjukförsäkrings nummer och kunde gå till vårdcentralen för att skriva in mej och få en tid.

Handläggaren sa även att jag skulle få papper hemskickade, jag antar att även ett Eu-sjukförsäkringskort även kommer att skickas hem. Det antar jag att jag ska ha när jag reser i Europa och att det fungerar som det Svenska Eu kortet.

Jag gick till vårdcentralen och skrev in mej

Det finns flera vårdcentraler och jag valde en som jag blivit rekommenderad. När vi kom dit var det jättemycket folk men alla satt och väntade så jag kom fram direkt. Jag lämnade de uppgifter de ville ha, sjukförsäkrings nr, fiscal/skatte nr, namn, adress, telefon osv. Sedan bokade jag en tid och fick tid veckan därpå.

Så allt gick väldigt smidigt att få sjukförsäkrings numret när jag fått alla dokument som behövdes. Men vägen dit var ganska lång och krånglig. Det hade inte behövt ta sådan tid och det hade inte behövt vara så krångligt. Så jag hoppas att du har någon nytta av hur jag har gjort. Så det går snabbare och smidigare för dej!

Ha en fin dag! Hälsningar från Kristina!


Uppdaterat och viktigt: Jag har nog varit lite otydlig och vill förtydliga mej. En god vän uppmärksammade mej om detta och jag har helt enkelt inte tänkt på att detta jag skriver om gäller endast för pensionärer och sjukpensionärer och inget annat, så som jag har förstått det.

Visserligen är det upp till var och en att kolla upp vad som gäller för just dej. Men mina tips och råd ska hjälpa dej på vägen och när jag inte nämnt att detta endast gäller pensionärer eller sjukpensionärer så kan det bli fel, jag ber om ursäkt för misstaget!

Så du som inte är pensionär eller sjukpensionär, för dej gäller något annat, vad det är vet jag tyvärr inte.

Nedan har jag scannat in brevet jag fick från Försäkringskassan i Sverige tillsammans med blanketten E121 eller S1 som den också kallas. Det kanske kan ge dej något tips.

intyg-e121-för-pensionärer

Lämna en kommentar