Idag ska vi berätta om hur vi ser Svensk TV i Portugal

Hejsan alla! Hoppas att ni har det bra! Idag tänkte jag berätta om hur det går till att se på Svensk TV i Portugal. Det är väldigt enkelt och det finns en mängd olika alternativ. Som vanligt, detta är våra erfarenheter och hur det fungerar hos oss. Vi har valt att skaffa Apple TV och inte att skaffa en Smart TV, varför ska vi berätta. För att kunna använda Smart TV måste du köpa TV:n i Sverige. För om du köper en Smart TV i Portugal så har den inte den mjukvara som behövs för att du ska kunna se Svensk TV i Portugal.

Uppdaterat 8 februari 2021:

Numera behöver man inte alltid ha vpn för att se Svensk TV i Portugal. De har ändrat detta och oftast brukar det vara att man kan se alla program när man är inom EU. De program som finns på SvtPlay som endast kan ses i Sverige, i de fallen måste du ha vpn för att kunna se de programmen. Själv använder vi oss mest av C-more, Telenor, Viafree och SvtPlay. När det gäller C-more och Telenor så behöver man inte vpn längre, så länge man är inom EU. Jag tror att man måste ha vpn för att kunna se på Viafree i Portugal. Vad som gäller för andra leverantörer kan jag inte säga eftersom jag inte använt dom. Jag tror att det står på varje leverantörs hemsidor vad som gäller, tror de flesta gått över till att man kan se det mesta när man är inom EU.

Svensk TV i Portugal

Innan vi flyttade funderade vi på att köpa TV i Sverige. Men vi gjorde inte det. Så vi köpte två TV apparater, en Smart TV och en vanlig TV utan Smart funktionen. Plus att vi redan hade köpt en Apple TV. När vi skulle fixa med Svensk TV i Smart TV:n så fungerade det inte. Den hittade inte Svenska appar som SVTplay och andra. En kille kom hit och han sa att det beror på att mjukvaran i TV:n är Portugisisk och för att det ska fungera med Svenska appar så måste mjukvaran vara Svensk. Så det gick inte att titta på Svensk TV i den Smart TV:n.

Så vi åkte tillbaka till RadioPopular där vi köpt TV apparaterna och bad att få byta till två andra TV, utan Smart TV. Till en början gick det inte så bra men efter lite tjatande och envishet så gick dom med på att vi fick byta. Så vi bytte till två vanliga TV apparater.

svensk tv i portugal

Se på Svensk TV i Portugal med Apple TV

Vi hade redan köpt Apple TV, fjärde generationen och det som krävs på den TV du ska använda Apple TV är en HDMI, det har de flesta TV apparater idag. Sen pluggar man bara i Apple TV och sen kan man börja titta på Svensk TV i Portugal, mycket enkelt. Nåja helt enkelt var det inte till en början men efter lite sökningar på nätet hur man ska göra så gick det bra. Jag är inte så teknisk när det kommer till just sådana saker men jag fick allt att fungera ganska snabbt så det var bra.

Du kopplar upp din Apple TV till ditt wifi.

Nu går man in i App Store och letar efter appar man vill ha. Vi har SVTplay, TV4play, Dplay med flera. Här finns mängder med Svenska program att titta på. De flesta visas i hela världen och en del kan endast ses i Sverige, den sistnämnda kan man gå runt och ändå kunna se, mer om det längre ner på sidan.

Vi har ännu inte så mycket tid att titta på TV så därför har vi inte köpt något abonnemang som man behöver på tex. Dplay. Det som är gratis räcker för oss så här långt men i framtiden kommer vi definitivt att köpa något abonnemang. Dplay har bra kanaler vi gillar, tex. Discovery, Femman, Kanal9, Animal planet och många fler. För 79kr per månad får man tillgång till hela deras utbud.

Använd din iPad tillsammans med Apple TV

Jag har också kommit på att man kan använda sin iPad för att se på TV via iPadden via TV:n. Man sätter på något som heter Airplay och sedan ser du allt du ser på din iPad på TV:n. Mycket smidigt och enkelt. I skrivande stund så har tex. Viafree ingen app och då kan man titta på de kanalerna (TV3 mfl) via sin iPad istället.

Man kan flytta Apple TV:n mellan apparaterna men i längden är det inte så bra så därför kommer vi att köpa ytterligare en Apple TV. Bästa pris för Apple TV har vi hittat på netonnet.se från 798kr och uppåt. Det finns 3:e och 4:e generationen av Apple TV och 4:e generationen är det vi har köpt, den finns från 1249kr.

Se nästan alla Svenska TV kanaler i Portugal med OVPN

Det finns de program som endast kan ses i Sverige. Det innebär alltså att man inte kan se dessa program i något annat land än Sverige. Men detta kan man ”gå runt” ganska enkelt. Detta är ingen garanti för att du kan se alla Svenska program men de flesta kan du se. För detta behöver du ett VPN, vilket innebär att du surfar via VPN och då ser det ut som du surfar från Sverige. Och då kan du se Svensk TV i Portugal.

Det finns flera olika VPN att använda och vi har provat flera men den absolut bästa, enligt vår erfarenhet är OVPN. Det är stabilt, säkert, fungerar alldeles utmärkt och de har support om man behöver hjälp, dock är supporten inte så snabb på att svara. Men när dom väl svarar så är dom helt okej. Detta har en kostnad per månad, se bilden nedan! Som du ser så är det inga stora summor det handlar om med tanke på fördelarna med OVPN. Du kan även prova OVPN gratis i fem timmar innan du väljer om du vill köpa deras tjänster eller inte.

Uppdaterat: En viktig sak att nämna är att en del har valt att blockera VPN. Detta innebär att du inte kan se på den kanalen/sidan när du har VPN. Vilka som blockerat VPN vet jag inte men det finns, dock är det inte så vanligt, jag har inte råkat ut för det ännu iallafall. Så fort jag vet mer om detta så kommer jag att skriva och berätta om det.

Därför har vi valt att rekommendera OVPN

Uppdaterat: Jag vill tillägga att det finns flera olika VPN tjänster, liknande OVPN att använda sej utav. En del är gratis, andra kostar pengar. Vi har valt OVPN eftersom vi är mycket nöjda med deras VPN tjänster, kvaliteten är hög, det fungerar bra och är inget strul. Vi har provat flera andra VPN innan också och inte varit så nöjda som vi är med OVPN. Deras support är ganska okej när man behöver hjälp och priset relaterat till kvalitén är enligt oss bra. Vi har använt oss utav OVPN i ett par år nu och är mycket nöjda, det är därför vi rekommenderar just OVPN.

Med OVPN surfar du dessutom helt anonymt vilket är något många vill. Som de skriver på sin hemsida: ”Undgå hackare och myndigheter som avlyssnar din internettrafik. Surfa anonymt, säkert och snabbt med OVPN”.

Läs mer om och skaffa OVPN här >>>>

svensk_tv_i_portugal

Vi använder OVPN boxen och är mycket nöjda

Man kan även köpa OVPN boxen, vilket innebär att alla enheter, TV, Mobiler, Surfplattor, datorer mm kan köras med OVPN. Det är en smaksak hur man vill göra, du kan installera OVPN på enskilda enheter, upp till fyra enheter per OVPN abonnemang. Eller om du vill ha OVPN boxen för att täcka alla enheter i bostaden.

OVPN boxen kostar idag 2995 och frakten inom Sverige är 99 kronor och frakten inom EU är 300 kronor. Vi har kopplat in vår OVPN box efter vår router för vårt fiber-internet och det fungerar alldeles utmärkt. Vi tycker det är bekvämt att ha alla enheter skyddade och att vi surfar anonymt är också ett plus så klart. Även om man inte har något att dölja så anser vi att ingen annan ska samla information om vårt surfande, det är privat!

Vilfoboxen (som hette OVPN-box tidigare) Beställer du här.

Sammanfattning – Svensk TV i Portugal

Vi är mycket nöjda med att kunna se på Svensk TV i Portugal utan att det är allt för krångligt och kostnaderna för det är inte dyra. Vi tycker att OVPN är ett måste, vi vill titta på en del program som endast kan ses i Sverige. Även om vi inte tittar så mycket på TV här så är det ändå guld värt att kunna se Svensk TV. Vi är inga tekniska snille när det kommer till TV, appar och sådant men vi fixade det ganska enkelt och smidigt.

Så här ser det ut hos oss. Vi har först routern till vårt vanliga internet, till den har vi kopplat OVPN boxen. Två TV apparater har vi, en i sovrummet och en i vardagsrummet och vi har Apple TV kopplat till sovrums TV:n. Jag har även installerat OVPN på den stationära datorn så vi har den separat men kan även koppla upp OVPN via wifi på den.

Jag hoppas att denna artikel, som blev lite lång, har gett dej några bra tips och råd inför hur du ska göra för att kunna se Svensk TV i Portugal. Även om man inte sitter vid TV:n så ofta här så är det bra att ha valmöjligheten. Det kostar inte skjortan och det fungerar fantastiskt bra.

Här kan du läsa mer om Internet, TV och telefoni i Portugal.

Läs mer om hur Apple TV fungerar här.

Det finns säkert mycket fler funktioner som man kan ha nytta av för dej som är teknisk och kan det här på dina fem fingrar. Har du något tips så skriv gärna det i kommentarer så fler får veta!

Ha en bra dag, här i vår by utanför Albufeira är vädret ganska okej, det är lite molnigt och det har regnat inatt och lite igår. Det är ju vinter här också men det är en härlig vinter jämfört med Sverige :-).

Vänliga hälsningar från Kristina på www.mittportugal.se!

 

Uppdaterat 2 oktober 2017

Enklare beskrivning hur du kan se Svensk TV i Portugal

Jag får en del mail om hur man ska göra för att se Svensk TV i Portugal, vilket inte är så konstigt. Är man inte insatt i det så är det svårt att förstå, det är mycket tekniskt och så. För mej är det ganska svårt att förklara så att alla förstår. Därför tänkte jag berätta exakt hur jag har gjort hemma hos oss och jag ska försöka göra det så tydligt jag kan. Om jag kan förtydliga ytterligare, så kontakta mej, det är viktigt att alla förstår, oavsett om man är teknisk eller inte.


Så här har jag gjort hemma hos oss och detta behövs för det:

 • En TV med HDMI ingång
 • En Apple TV (glöm inte köpa HDMI-kabel den ingår oftast inte)
 • En OVPN box
 • Ett abonnemang på OVPN (ej bindande)
 • Internet

 

 • Till mitt vanliga internet (MEO) har jag en router, den kopplar jag in som vanligt. Till denna router kopplar jag till OVPN boxen, instruktioner finns med i paketet. Nu har jag OVPN och mitt vanliga internet på wifi, alltså trådlöst internet och kan därmed surfa på OVPN på alla enheter i bostaden, datorer, surfplattor, telefoner osv.

 

 • OVPN innebär att det ser ut som du surfar från Sverige. Vilket innebär att du kan se alla program som endast visas i Sverige och som du normalt sett inte skulle kunna se i Portugal.

 

 • Därefter har jag kopplat in Apple TV till vår TV, tänk på att du måste köpa en HDMI kabel, den ingår oftast inte när du köper Apple TV.

 

 • Nu ska du bara starta TV:n och ställa in TV:n på HDMI och starta Apple TV. Sen går du in under inställningar i Apple TV och väljer vilket wifi du vill använda. Du kommer att hitta alla wifi i din närhet, dels från ditt vanliga internet och dels från OVPN. Koppla då upp via wifi som heter OVPN och du kan nu se Svensk TV om du önskar.

Du ska sen ladda hem appar, SVTplay är en app för att ta ett exempel. Sen finns det en app för You Tube, ViaFree, CMore, TV4Play, DPlay och många många fler. Skaffa ett Apple-ID som du kan läsa om här. Du behöver inte skaffa en speciell email du kan använda din vanliga email.

När det gäller appar så är SVTplay, ViaFree, YouTube och liknande gratis. Men tex. Cmore kostar pengar, vi använder Cmore och det kostar 99kr i månaden för alla kanaler utom sportkanalerna. Vi kunde prova Cmore gratis i 14 dagar, vilket var bra så kunde vi se om det var något som passade oss. Andra appar har oftast en månad som man kan prova gratis.

 


Alternativ 2 – utan OVPN box

Så här kan du också göra:

Om du inte vill köpa en OVPN box så räcker det att du skaffar ett abonnemang på OVPN. I övrigt behöver du samma saker som jag skrev ovan, alltså TV, Apple TV och OVPN abonnemang. Plus att du behöver en iPad.

Du ska då installera OVPN-programmet på din iPad och därefter installera Apple TV:n i din TV. Sen väljer du airplay och då kan du titta på Svensk TV via din iPad på din TV. Här ska du inte söka upp wifi utan koppla upp dej via OVPN som du installerat på din iPad.

Denna varianten fungerar utmärkt för också. Men det är lite mer att stöka med tycker jag. Min variant är enklare och smidigare men det är så klart en smaksak.

 


Alternativ 3 – Utan TV och OVPN box

Sen finns ett alternativ till, det absolut enklaste och billigaste. Det är att du tittar direkt i datorn eller i din iPad eller din mobil om du tycker det funkar. Då räcker det med ett abonnemang med OVPN som du installerar. Du ansluter helt enkelt bara till OVPN när du ska titta på något som du normalt inte skulle kunna se utanför Sverige.

 


Kostnader:

 • OVPN box (engångskostnad) kostar just nu 2995kr + frakt 99 inom Sverige och inom EU är frakten 300kr.
 • Apple TV – Just nu på Netonnet 1490kr (engångskostnad), för vanligt TV tittande räcker en 32 GB.
 • Abonnemang OVPN kostar från 49kr per månad. Du kan använda ett OVPN abonnemang på fyra enheter.

Värt att tillägga är att OVPN är ett abonnemang som du tecknar dej för och är inte bindande. Om du bara behöver använda det en månad eller hur du nu vill göra, det finns 1, 3 och 12 månader att välja på. Du kan se aktuella priser här.

OVPN har mycket bra guider på hemsidan som är enkla att följa, steg för steg. Om du har problem eller något krånglar så har dom en fantastiskt trevlig och hjälpsam support. Du kan ringa dom, skicka mail och ibland har dom en live-chatt så man kan skriva med dom där. När jag haft problem eller frågor så har jag ringt eller mailat dom och de har alltid varit både trevliga och hjälpsamma.

TeamViewer kan vara bra att känna till

En sak kan också vara bra att veta, om dom måste kolla i din dator, dom måste det i vissa fall. Då finns det något som heter TeamViewer som dom vill att du ska installera. På så sätt kan dom fjärrstyra din dator och det har dom gjort med mej några gånger och det fungerar bra. Dom kan då felsöka och du ser hela tiden vad dom gör. Det enda du ska tänka på är att stänga ner det du har öppet som är privat. För att dom ska kunna fjärrstyra din dator så behövs ett lösenord, det är ett nytt lösenord varje gång. Jag har använt TeamViewer flera gånger när jag hjälpt min mamma och mina vänner när dom haft problem och det fungerar jättebra. Ett känt och vad jag har förstått säkert program. Du kan läsa mer och ladda hem TeamViewer här.

 


Detta är de alternativ jag kan berätta om. Det finns säkert massor med andra sätt att kunna se Svensk TV i Portugal men detta är något jag tycker är bra, är smidigt och funkar bra för mej.

Jag hoppas att jag kunnat förklara lite bättre nu så att fler förstår, alla tips på hur jag kan göra det tydligare och enklare att förstå välkomnas :-).

Ha det så bra alla! Hälsningar från Kristina 🙂

 

 

2 svar på ”Idag ska vi berätta om hur vi ser Svensk TV i Portugal”

 1. Själv har jag fixat internet i mer än 12 år i Portugal De första åren via Slingbox men de senaste fem-sex åren via Chromecast. Använder mitt abonemang i Sverige med alla kanalerna tillgängliga och full HD , tom 4K.
  Chromecast kostar mellan 400 och 800 för Ultra, det är allt. Någon VPN krävs inte .

  Svara
  • Hejsan Kennert,

   Det finns otroligt många sätt att se svensk TV i Portugal. Och det är bra så man kan välja det som passar en själv bäst :-).

   Svara

Lämna en kommentar

Translate »