Stopp för garantipension utomlands

Från 1 januari 2023 är det stopp för garantipension utomlands, detta enligt en EU dom från år 2017. Detta skriver DN.se om här. Det är enligt dn.se 45.000-50.000 pensionärer som drabbas runtom i EU. Du som är född 1937 eller tidigare berörs inte av dessa reglerna enligt Pensionsmyndigheten. Kvinnor är de flesta av de som får garantipension, en orsak till det är att dessa varit hemma med barnen, så var det på den tiden. Därav har de också låg pension, men detta är inget nytt, men nu drabbas dessa extra hårt ifall de bor i ett annat EU land.

Som det är nu så kan du som är ålderspensionär ta med hela din pension om du flyttar inom EU. Men om du har garantipension så kommer du inte att få din garantipension från den 1 januari 2023. Men du får din vanliga pension, dock blir den avsevärt lägre för många. För en del kanske så illa att det inte går att överleva på den pension du får behålla. Jag är ingen expert i ämnet men jag vill att så många som möjligt får information och vetskap om detta.

Uppdaterat 2022-07-26:

Svenskar i Världen SVIV söker personer som blir av med sin garantipension från den 1 januari 2023. Det är viktigt att era röster hörs, hur drabbas du, vilka konsekvenser får det för dit liv? Många drabbas svårt, detta måste våra politiker höra så att de förstår hur illa detta drabbar en redan utsatt grupp. Hör av dej till Generalsekreterare Cecilia Borglin email: cecilia @ sviv.se

Uppdaterat 2022-07-20:

Hittade mer info på Svenskar i Världen (SVIV), tack SVIV för att ni kämpar för utsatta svenskar.

Om du själv vill skriva en rad till Ardalan Shekarabi så kan du göra det via hans pressekreterare Hanna Kretz, hennes email är: hanna.kretz@regeringskansliet.se. Ju fler som kontaktar dom och säger sin mening om det, ju bättre. Jag har gjort det, gör du det med och jag skrev mina egna tankar och sen kopierade jag texten i brevet som SVIV skickat och talade om att jag instämmer i det som SVIV har skrivit. Längst ner i detta inlägget lägger jag den texten, så kan du enkelt kopiera den om du så önskar.

Du kan läsa här och de har även skrivit ett öppet brev till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi det kan du läsa här eller på bilden nedan:

sviv brev

 

Så här står det bla. i dn.se:

stopp för garantipension utomland

Stopp för garantipension utomlands har bara förlorare

Nu kan man tycka olika om detta, jag personligen tycker detta är fel. Dels finns det bara förlorare i detta, ingen vinnare. Detta är människor med en ekonomisk utsatt situation som drabbas. Då det handlar om pensionärer så är det säkerligen många som inte har sin hälsa på topp. Att då göra så här mot dessa anser jag är fel, detta är svaga människor, de flesta utav dom. Naturligtvis inte alla, men för många lär detta bli en mycket svår fas i livet, något som dom inte behövt gå igenom på ålderns höst.

Att regeringen inte försöker hjälpa dessa människor, det är skamligt men inte oväntat. Först och främst, det är kort om tid tills reglerna börjar gälla, det är naturligtvis inte okej, de skulle gått ut med detta för länge sen! Var finns empatin hos våra politiker?

Övergångsregler och/eller stöd till de drabbade borde vara på sin plats. Eller, som brukligt när regler och lagar ändras, de som är inne i systemet får vara kvar. Men nyatillkomna måste gå efter de nya reglerna, men detta tillämpas inte här. Det gjorde inte så när Maggan tog bort skattefördelarna med tjänstepensionen i Portugal, det bara klipptes av. Människor planerar sitt ekonomiska liv utefter gällande regelverk men straffas svårt ändå, det är inte klokt.

Men man kan som sagt tycka vad man vill om detta. Det jag vill med detta är att tala om och informera, eftersom de som berörs inte får besked från Pensionsmyndigheten förrän i oktober, 2-3 månader innan det träder i kraft. Jag vet inte som lyckats hitta bostad inom ett år i dagens Sverige. Hur alla dessa som måste flytta tillbaka till Sverige ska lyckas hitta bostad, det återstår att se. Men det blir väl fler uteliggare, för det verkar inte regeringen bry sej om.

Pensionärer bosatta utomlands

Det finns många orsaker till att svenska pensionärer bosätter sej utomlands. Många flyttar på grund av hälsoskäl, då många mår bättre i ett varmare klimat. Så detta är inget lyxliv, dessa människor lever och bor i ett annat land men har en helt vanlig vardag där. Och mår bättre och kan få lite guldkant på sin vardag i den sista delen i livet. Det är ju fantastiskt att man kan (kunde) välja oavsett vilka ekonomiska förutsättningar man har. Dessa människor har de flesta jobbat hårt och bott i Sverige i hela sitt liv. När man blir pensionär då ska man ha denna frihet tycker jag, fattig som rik.

Att tvinga hem pensionärer kostar

Det finns säkerligen ett stort antal av dessa 45.000-50.000 svenska pensionärer som bosatt sej i EU som måste flytta tillbaka till Sverige. Inte för att de vill utan för att de måste. De kanske inte kan överleva på den lilla pension de har kvar när garantipensionen tagits ifrån dom.

Flera av de drabbade lever under EU´s fattigdomsgräns. Många åsikter finns säkert om detta, men det lämnar jag därhän, det handlar inte om det. Alla har naturligtvis ett ansvar, men när det blir oförväntade/plötsliga förändringar för personer som har begränsat med fysisk förmåga och ekonomisk förmåga, då har det gått för långt.

Sen är det mer kostnader eftersom dessa människor kommer att belasta vården, som redan går på knäna. Plus alla andra kostnader, det finns ingen som vinner något på detta, alla förlorar, staten och människorna och de svenska skattebetalarna.

Kort varsel, mindre än 6 månader

Något jag tycker är illa är den korta tiden de har på sej att flytta. Ännu har Pensionsmyndigheten inte informerat dessa personer, när de kommer att göra det vet jag inte. Jag ringde till Pensionsmyndigheten för att kolla om detta verkligen var sant och det var sant. Men dom visste inte när pensionärerna skulle få denna information. När jag läste detta i dn.se så var det mindre än sex månader tills detta träder ikraft. Det är alldeles för kort tid, de måste ge dessa pensionärer längre tid. Bara att hitta ett boende i Sverige tar tid om det ens går.

Vi får inte glömma bort att detta är gamla människor som har varierande ålder och hälsa, alla klarar inte av det. Är man helt ensam så blir det väldigt svårt, varför gör man så här mot gamla människor? Jag tycker det är hemskt och därför vill jag skriva om detta på bloggen.

Kontakta politikerna

Nu är det valår och detta bör belysas, vem vet, kanske kan det bli en förändring om tillräckligt många klagar?! Jag kontaktade regeringen och fick namn och mailadresser. Jag själv har mailat till samtliga i Pensionsgruppen om detta. Du kan också kontakta dom om du känner att du vill framföra din åsikt. Ju fler som protesterar, desto bättre. Sen om det kan bli någon förändring återstår att se, men det är värt att göra ett försök. Jag lägger in namn och email längre ner i mailet. Mitt tips är att du skickar mailen ett och ett och inte till alla mottagare i samma mail. Du behöver inte skriva så mycket, bara vad du tycker och tänker om detta.

Jag tycker detta är så fel på alla sätt. Ingen vinner på detta, det finns bara förlorare. Värst av allt är stressen och problemen för de som måste flytta tillbaka till Sverige. Detta gynnar ingen, så varför kämpar inte svenska politiker för våra pensionärer i denna frågan?

Här har du kontaktuppgifterna till politikerna:

Detta skrev regeringen till mej när jag efterfrågade namn och email adresser till ansvariga:

”Dessa personer är ordinarie ledamöter i Riksdagens socialförsäkringsutskott fram till valet åtminstone. De sex första sitter också i Pensionsgruppen. De har alla samma suffix på sin mailadress dvs förnamn.efternamn@riksdagen.se”


Maria Malmer Stenergard(M) Ordförande – maria.malmer.stenergard@riksdagen.se

Teresa Carvalho(S) Ledamot – teresa.carvalho@riksdagen.se

Fredrik Lundh Sammeli(S) – fredrik.lundh.sammeli@riksdagen.se

Martina Johansson(C) Ledamot – martina.johansson@riksdagen.se

Hans Eklind(KD) Ledamot – hans.eklind@riksdagen.se

Bengt Eliasson(L) Ledamot – bengt.eliasson@riksdagen.se

Rikard Larsson(S) Vice ordförande – rikard.larsson@riksdagen.se

Carina Ohlsson(S) Ledamot – carina.ohlsson@riksdagen.se

Mattias Karlsson(M) Ledamot – mattias.j.karlsson@riksdagen.se

Ludvig Aspling(SD) Ledamot – ludvig.aspling@riksdagen.se

Ida Gabrielsson(V) Ledamot – ida.gabrielsson@riksdagen.se

Katarina Brännström(M) Ledamot – katarina.brannstrom@riksdagen.se

Julia Kronlid(SD) Ledamot – julia.kronlid@riksdagen.se

Emilia Töyrä(S) Ledamot – emilia.toyra@riksdagen.se

Björn Petersson(S) Ledamot – bjorn.petersson@riksdagen.se

Jonas Andersson(SD) Ledamot – jonas.m.andersson@riksdagen.se

Rasmus Ling(MP) Ledamot – rasmus.ling@riksdagen.se

Arin Karapet(M) Ledamot – arin.karapet@riksdagen.se


Jag fick svar:

Jag har fått ett svar redan, det fick jag faktiskt samma dag, så den snabba responsen uppskattas. Eventuellt lägger jag upp fler svar jag får, om jag får fler svar, politiker är inte så glada för att ha kontakt med vanligt folk. Sen är det semestertider nu så alla är inte på plats. Men svaret var långt ifrån det jag önskade.  Så här stod det i svaret jag fick den 11 juli 2022:

”Hej Kristina!

Tack för ditt mail. 

Precis som du skriver är detta följden av en EU-dom. Sverige har länge gjort undantag men kan nu inte dra ut på det längre. Det är helt enkelt en bosättningsbaserad förmån. Det de måste göra är att söka ekonomiskt stöd i det land som hon är bosatt i. 

Mvh
Maria

Maria Malmer Stenergard (M)
Ordförande Socialförsäkringsutskottet

Riksdagsledamot Norra och Östra Skåne”

 

Uppdaterat 2022-07-20: – Jag har ännu inte fått svar på mitt mail där jag svarade på Maria Malmer Stenergards mail, hon bryr sej uppenbarligen inte.

 

Jag drabbas inte själv av detta, men jag har vänner och bekanta som drabbas, en del väldigt svårt. Som bekant så är det svårt att leva utan att ha pengar, det är omöjligt. Det tar mej några timmar att skriva detta och maila till politiker och säga min mening och kan det göra nytta blir jag glad. Är vi många som lägger ner lite tid och visar politikerna vart vi står och att vi inte accepterar detta, så kanske det kan göra någon nytta. Det är val-år i år och då kan detta vara en känslig fråga.

Ha det fint därute och var rädda om varandra!
Hälsningar Kristina!

Uppdaterat:

Nu ser jag att Pensionsmyndigheten skrivit om det här. I oktober ska de som drabbas informeras, varför väntar dom? Det är kort om tid redan nu. Det är långt ifrån alla som har sociala medier där sådant här sprids, eller ens internet. Så detta kommer som en chock för många, det är jag ganska säker på. I oktober får de beskedet, så de har 2-3 månader på sej att flytta till Sverige , hitta bostad osv. Det är för de flesta helt omöjligt, tyvärr. Det borde finnas någon form av övergångs regler och/eller stöd till de som drabbas svårt, men det verkar inte politikerna bry sej om.


Öppet brev till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi:

Garantipensionen inte längre en garanti för utsatta svenskar
Med valet inpå knuten bröstar partierna upp sig i syfte att visa vem som bryr sig mest om de
redan utsatta pensionärerna. Men i samma sekund som vårändringsbudgeten röstades igenom
stod det klart att 48 000 pensionärer boendes utomlands blir av med sin garantipension. Det är
inte att värna om de svagaste.

Garantipensionen har fram till nu varit ett grundskydd för de som haft låg eller ingen arbetsinkomst
under livet, och den har ingått i den allmänna pensionen. I antal handlar det om en grupp pensionärer
i Enköpings befolkningsstorlek – närmare 48 000 personer – som nu kommer att fråntas rätten till
detta stöd.

Det gäller exempelvis pensionärer som har jobbat i Sverige, kanske blivit sjuka, varit sjukskrivna
länge eller av andra anledningar haft en för låg inkomst under livet. Garantipension har därför varit
ett otroligt viktigt stöd för denna grupp, oavsett om de valt att bosatta sig i ett annat EU land under
ålderns höst.

Ett annat exempel är de kvinnor som drabbas av detta beslut. Eftersom det historiskt har fallit på
kvinnans lott att ta hand om hem och barn istället för att förvärvsarbeta, är detta en särskilt utsatt
grupp pensionärer då de saknar inkomstpension, tilläggspension eller pension från annat land.
Kvinnor, vars makar har varit utsända av ett svenskt företag eller ett internationellt organ, har i
många fall inte ens haft som alternativ att tjäna in sin egen pension och de har därmed hamnat
utanför arbetsmarknaden.

Anledningen till att man nu kommer att strypa garantipensionen till svenska pensionärer bosatta
utomlands är att garantipension efter en EU-dom 2017 inte längre betraktas som en pension utan
klassas som en minimiförmån.

Förslaget innebär i praktiken att den som ansöker om garantipension efter 1 oktober 2022 och inte
tidigare haft rätt till garantipension kommer att få avslag om man inte är bosatt i Sverige. För de
personer som före den sista september 2022 ansökt och fått beviljad garantipension kommer
utbetalningarna för den som är bosatt utomlands att upphöra från och med 1 januari 2023.
Svenskar i Världen ställer nu följande fråga till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi:
Varför drar Sverige undan mattan för denna redan utsatta grupp?

Cecilia Borglin
Generalsekreterare, Svenskar i Världen

Lämna en kommentar