Corona viruset i Portugal och lite allmän info

Hej alla, nu är det väldigt länge sen jag skrev något på bloggen. Jag har fått frågor om bloggen fortfarande är aktiv och svaret är ja, den är aktiv. Ibland kan det vara lång tid mellan inläggen här. Men jag kan försäkra dej om att, ifall bloggen inte längre skulle vara aktiv så kommer jag att berätta det.

Corona viruset i Portugal

Idag tänkte jag skriva lite kort om Corona viruset i Portugal och lägga upp några länkar som rör corona. Jag finns, som du nog förstått, i Algarve. Det är svårt att skriva om just corona viruset, dels för det finns så många åsikter, vad som är rätt och fel är svårt att veta. Till och med experterna är oeninga. Därför blir detta ett kort inlägg.

Det finns flera sidor man kan läsa om corona viruset i Portugal, en sida där man kan se statistiken är: https://covid19.min-saude.pt/ponto-de-situacao-atual-em-portugal Det är tråkig statistik och man får ta denna statistik och all annan statistik med en nypa salt, det är svårt att veta exakt hur många som är drabbade men man får en uppskattning åtminstone.

statistik corona virus i portugal
Detta är statistik från 23 mars 2020, dagens (24/3) statistik är i skrivande stund inte uppdaterad på bilden ovan.

Isolerad hemma

Sedan fredagen den 13 mars har jag valt att hålla mej hemma och inte träffa någon alls. Dels vill jag inte bli smittad och sjuk, vem vet hur sjuk man blir, kanske bara en förkylning eller som en vanlig influensa, eller så kan det sluta illa. Både med tanke på att jag själv kan bli sjuk och för att visa respekt mot gamla och sjuka, så valde jag detta. Nu är vi alla olika, tänker och tycker olika och det är så det ska vara, men detta är mitt val och för mej känns det bra.

En liten lägesrapport från mej, vad jag sett och fått höra från andra. Här är butikerna stängda, utom matbutiker, apotek och bensinstationer. På Intermarche där jag bor så har de separata öppettider för de som arbetar, de som är 65 år eller äldre och övriga. Samt att de släpper bara in ett begränsat antal personer i butiken relaterat på butikens yta. Så det är bra, att hålla distans nu är ett måste. Jag gissar på att de flesta butiker har något liknande här omkring.

Man kan handla mat online och det är bra, man kan välja att hämta i butiken eller få det hemlevererat. En bra service som många använder nu. Jag har hört att några få restauranger här i området har öppet men enbart för TakeAway.

Länkar om corona viruset och portugisiska nyhetssidor:

Jag kommer att uppdatera sidan Portugal Länkar med ovanstående länkar. Har jag missat någon viktig länk, kontakta mej här.

I det stora hela så är det väldigt lugnt här i Algarve, vilket är en sorglig upplevelse. Så många som tar skada av detta förbaskade virus. Hårt arbetande människor som blir utan inkomst helt eller delvis, turistnäringen som tar stryk. Och inte minst de som blir sjuka av viruset. Våren är ju här, normalt skulle turisterna börja komma hit fler och fler, påsken står för dörren. Så det är en stor förlust för många, på många olika sätt. Ledsamt och sorgligt, men vi får försöka se det positiva och hoppas på det bästa. Vi klarar av detta också!!!

Jag vill också hylla och tacka alla som jobbar hårt med corona viruset, vårdpersonal och andra, de gör ett fantastiskt jobb. Låt oss nu hoppas att vi så snart som möjligt återgår till det normala, för allas bästa.

Positivt tänkande och sunt förnuft kommer man långt med <3.

Må väl alla, ta hand om varandra, var rädda om varandra!

Hälsningar
Kristina

Uppdaterat 4 maj 2020:

Lars Bern har några goda råd såhär i corona tider som intresserade kan läsa. Sen är det upp till dej om du tror på hans råd eller inte och du får bilda dej en egen uppfattning. Till Lars Berns blogg >>>

Uppdaterat 3 februari 2021:

Då har det nästan gått ett år

Då har det nästan gått ett år och det är fortfarande ett nedstängt samhälle. Lite trist, men inget man kan göra nåt åt. Här i Algarve är det för oss ganska okej. Dock är det just nu lockdown igen. Vi ska i stora drag hålla oss hemma och bara gå ut om vi måste. Det är tillåtet att handla mat, hjälpa äldre/sjuka, gå till apotek, ta en promenad/cykeltur/träna i närheten av bostaden, gå till läkare osv. Men det mesta är stängt, restaranger får ha öppet men enbart för takeaway. Det är numera även böter om du bryter mot reglerna, hur mycket vet jag inte men har hört att det kan bli från 200€ och upp till 2000€. Vi måste ha adressbevis samt ID när vi är ute och ska visa upp för polisen om vi blir stoppade. Så det är hårda regler, men inte så svåra att följa. Sen oavsett vad man tror om det här som pågår, så måste man ändå följa reglerna. Som utlänning i mitt nya hemland, så tycker jag det är ännu viktigare. Jag brukar själv säga att man ska ta seden dit man kommer, då får jag leva efter det också!

Ta hand om varandra och stay safe!!

lockdown portugal algarve

1 svar på ”Corona viruset i Portugal och lite allmän info”

Lämna en kommentar